JUST NU: Förväntar sig ryska attacker i grannlandet

2022 04 11

Den ukrainska militären fruktar att Moldavien kommer att utsättas för ryska attacker och att själva få skulden av Putinregimen.

Uppgifter gör gällande att Ryssland kan vara på väg att iscensätta en attack i Moldavien. 

– Det är möjligt att väpnade styrkor från ryska federationen kommer att utföra provokativa aktioner i Transnistrienregionen i republiken Moldavien och anklaga Ukraina för aggressioner mot en grannstat, framhäver den ukrainska militären i en uppdatering på Facebook.

Fortsatta strider

Uppgifterna från Ukrainas militär har inte kunnat bekräftas, rapporterar BBC, och även Reuters poängterar att det ännu inte finns bevis för att en iscensättande attack planeras.

Klart är emellertid att kriget är långt ifrån över och både Ukraina och Ryssland förbereder sig för fortsatta strider och potentiella eskaleringar av konflikten.

Moldavien redan inblandat

Moldavien blandades in i kriget redan för en dryg vecka sedan då ryska trupper uppgavs att samlas i just Transnistrien. 

Därifrån skulle man enligt uppgifter mobilisera för ytterligare attacker, enligt Financial Times.

Utsatt likt Ukraina

Moldavien är en gammal ryssinspirerad utbrytarrepublik, precis som Ukraina. 

En annan gemensam faktor är att man i Ryssland talar om regionen Transnistrien på samma sätt som man gör om Luhansk och Dontesk i Ukraina, nämligen att den ryska befolkningen mördas av “nazister”.

Nya ryska offensiver

På måndagen rustade Ukrainas väpnade styrkor för ytterligare ryska offensiver. Kraftfulla explosioner har ägt rum i städer i både södra och östra landet, främst Charkiv och Mykolaiv.

Ukrainas president Zelenskey gjorde i natt sitt bästa för att ingjuta mod i sina soldater:

– Ryssland kommer att vara ännu mer rädda. De kommer att vara rädda för att förlora. De kommer att frukta att sanningen måste erkännas, säger han i en videoinspelning.

Fyra attacker tillbakaslagna

Det senaste dygnet har den ukrainska militären slagit tillbaka fyra ryska attacker i Donetsk och Luhansk, uppger BBC. Bland annat ska man ha slagit ut fem stridsvagnar, åtta pansarenheter och åtta artillerisystem.

Sju miljoner på flykt

Ryssland uppges även ha förlorat nästan 20 000 man i striderna sedan invasionen inleddes. Även dessa uppgifter kommer från Ukrainas militär och är hittills obekräftade.

Över 4,5 miljoner människor har flytt från krigets Ukraina till andra länder. Ytterligare sju miljoner är på flykt inom landet.

Arkivfoto: D. Balaure

Text: Redaktionen