UPPGIFTER: Rysk stad beskjuten

2022 05 11

Ryska uppgifter gör gällande att Belgorod, fyra mil in på rysk mark från ukrainska gränsen, har attackerats.

Tre personer har skadats och en person har dött i en attack mot Belgorod, uppger nyhetsbyrån AFP med hänvisning till uttalande från stadens guvernör.

Belgorod ligger i Ryssland, nära den ukrainska gränsen.

Guvernörens uppgifter

Uppgifterna kommer från Belgorods guvernör Vyacheslav Gladkov som har uttalat sig om den beskjutning som uppges ha ägt rum. Attacken har inte bekräftats av internationella medier.

–Just nu har en person dödats, han dog i en ambulans, och tre skadats. De får all nödvändig hjälp, säger guvernören i ett uttalande.

Skuldbelägger Ukraina

Guvernören hävdar att det är den mest allvarliga attacken på rysk mark sedan kriget inleddes. Han framför också att ukrainska styrkor låg bakom bränder i Solokhi, en mindre ort på landet på den ryska sidan gränsen, under onsdagskvällen.

– Ett bostadshus är delvis förstört. Den huvudsakliga rökföroreningen sker på grund av att det växer vass utanför området, rapporterar Vyacheslav Gladkov.

Flera anklagelser

Ryssland har tidigare anklagat Ukraina för att ha beskjutit byar utanför Belgorod och ha angripit ett ammunitionsförråd med helikopter. Stadens guvernör har även skuldbelagt landet för att ha förstört en oljedepå i staden i april.

– Branden vid oljedepån uppstod som ett resultat av ett flyganfall från två helikoptrar från Ukrainas väpnade styrkor, som kom in på Rysslands territorium på låg höjd, konstaterade Vjatjeslav Gladkov efter att bilder och filmer visat att minst åtta oljedepåer stod i brand.

Ukraina förnekar

Ukraina själva har slagit ifrån sig anklagelserna och menar att de är grundade på fantasier.

– Av någon anledning säger de att vi har gjort det, men enligt vår information stämmer det inte överens med verkligheten, säger Oleksiy Danilov, sekreterare för Ukrainas säkerhetsråd, enligt The Guardian.

Fyra mil från Ukraina

Belgorod ligger ungefär fyra mil från den norra ukrainska gränsen. Staden uppgavs ha blivit attackerad första gången redan i slutet av mars, ett första slag mot Ryssland på rysk mark enligt New York Post.

– Videoklipp från två lokala nyhetssajter i Belgorod – som är en rysk stad på nästan 400 000 invånare – tycks visa hur ammunitionslager exploderar i fjärran, rapporterade även Reuters om händelsen.

Foto: Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Anmäl alla du ser – samtliga bilister i Sverige uppmanas

2025 04 28

En särskild uppmaning gäller i trafiken från och med 1 maj.

Anmäl alla dåliga vägar du ser.

Så lyder instruktionen från Riksförbundet M Sverige till landets bilister.

Det är dags för Nationella Potthålsveckan, som varar mellan 1 och 7 maj, då omfattande krafttag görs för att förbättra vägarna i hela Sverige.

– Vi uppmuntrar alla att ta sig tiden att göra en anmälan under potthålsveckan. Även om det kan kännas som att inget händer är detta ett viktigt verktyg, säger Jacob Sidenvall, pressekreterare på M Sverige, i ett uttalande på måndagen.

En anmälan ska ofta gå till antingen Trafikverket eller kommunen.

Blivit vardag

Branschorganisationen understryker att mer än var fjärde statlig väg bedöms vara i dåligt skick.

Pottenhålen är en av anledningarna.

– Det är inte konstigt att potthål och vägskador blivit vardag för många människor. Men så måste det inte vara. Med potthålsveckan hoppas vi att bryta uppgivenheten, säger Jacbo Sidenvall.

Och enligt M Sverige är förutsättningarna att bli av med besvären bättre än på länge.

– Det handlar om att hjälpas åt för att lyfta vägnätet till en bra standard. Med Trafikverkets nya uppdrag finns goda förutsättningar för att skadorna åtgärdas snabbare.

Stor olycksrisk

Det finns flera risker med potthål på vägarna.

Risken för olyckor ökar när kontakt mellan asfalt och däck avbryts. Dessutom är själva undanmanövreringen när bilförare försöker styra förbi hålen ett moment som också höjer risken för olyckor.

– Vägskador tar också uppmärksamheten från trafiksituationen. Den ständiga avläsningen av omgivningarna som är så viktig för säker körning bryts när vägbanan inte håller måttet, säger Jacob Sidenvall.

– Dessutom blir man dåsig av att köra på ojämna och högljudda vägar.

Löftet: vägarna ska bli bättre

Regeringen gick i höstas fram med ett ökat anslag för vägar. Det inkluderar bland annat ett underhåll som ska möjliggöra att laga och förebygga potthål.

Förra månaden gick infrastrukturplaneringen in i en ny fas när Trafikverket fick uppdraget att föreslå en övergripande nationell plan för perioden 2026-20237.

Transportsystemet ska vara robust och effektivt och varje trafikslags fördelar ska utnyttjas på bästa sätt. Regeringen satsar stort på underhåll av vägar och järnvägar, men också på nya investeringar, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Foto: H. Berg

Text: Redaktionen


Stor vändning om Ukraina – Trumps krav i avtalet ryker

2025 04 29

Det omtalade mineralavtalet mellan USA och Ukraina skulle betala tillbaka för pengarna amerikanerna bidragit med i kriget.

Det hävdade USA:s president Donald Trump tidigare i år.

– Vi kommer att få tillbaka våra pengar eftersom det helt enkelt inte är rättvist. Och vi får se, men jag tror att vi är ganska nära en överenskommelse, och vi borde vara nära en överenskommelse, sade Trump på en konferens i februari.

Vändningen: kravet ryker

Nu framkommer att USA inte kommer att begära att Ukraina ska återbetala tidigare bistånd via mineralavtalet, vilket fram till nyligen förespråkats av Trump.

Det bekräftar Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal i ett uttalande, rapporterar Kyiv Post.

– Överenskommelser har nåtts om att avtalet inte inkluderar bistånd som tillhandahållits före undertecknandet, framhåller premiärministern på Telegram.

Kyivs "röda linjer"

Denys Shmyhal antyder också att framsteg görs i att få fram ett avtal och att de juridiska teamen i både Ukraina och USA arbetar för att sätta villkoren.

Han säger också att Kyiv har deklarerat Ukrainas “röda linjer” gentemot USA.

– Juridiska team arbetar med avtalet. Vi gör goda framsteg. Det viktigaste är att vi tydligt har definierat våra röda linjer, avtalet måste uppfylla europeiska skyldigheter och inte heller strida mot Ukrainas konstitution och lagstiftning, uppger Shmyhal.

LÄS MER: Ny överenskommelse på gång – för att “trotsa Trump”

Ukraina: sanktioner avbryts inte

Tidigare har det kommunicerats att Ukrainas EU-ansökan inte ska hindras av det mineralavtal som upprättas mellan USA och det krigsdrabbade landet.

Även ett återuppbyggande av Ukraina finns med  i diskussionerna.

– Ukraina kommer att fortsätta att få stöd från partners, försäkrar Denys Shmyhal.

Han tillägger att länderna dessutom är överens om att USA:s sanktioner mot Ryssland inte ska upphöra.

Sanktioner mot Ryssland är fortfarande ett viktigt påtryckningsmedel, eftersom angriparen ständigt försöker försvaga dem. Vi är överens i den här frågan

LÄS MER: Expert befarar skräckbesked från USA: “Det här är slutet”

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen