UPPGIFTER: Rysk oro i södra Ukraina

2022 06 02

Ukrainska styrkor avancerar mot den ockuperade staden Cherson i södra delen av landet.

Enligt den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) har Ukrainas Väpnade Styrkor utfört flera motattacker i närheten av Cherson-området.

Försvarar sig desperat

De ryska styrkorna kämpar desperat för att försöka upprätthålla kommunikation och underhåll, rapporterar ISW.

En lyckad ukrainsk attack kan få stora konsekvenser.

Motattackerna riktar sig mot ett område som ligger mycket nära den motorväg som Ryssland använder för att understödja ryska styrkor längre norrut.

Förstör broar

– Ryssarna har svarat med att förstöra broar som ukrainarna använde sig av för att utföra dessa motattacker och även andra broar över floden Ihulets i ett försök att hålla positionerna inför stundande motattacker, skriver ISW.

Enligt tankesmedjan är dock ukrainska styrkor tillräckligt nära motorvägen för att kunna störa den ryska transportkedjan.

– Det kan undergräva ryssarnas förmåga att stå emot ukrainska motattacker från norr.

Oro i Ryssland

Ukrainas offensiv mot Cherson-området oroar flera ryska militärbloggare, uppger ISW.

De bekymrar sig över Putinregimens ”besatthet” över att inta staden  Sievjerodonetsk i Donbassregionen. 

Flera inflytelserika militärbloggare varnar för att den enorma koncentrationen i östra Ukraina riskerar att leda till förödande ukrainska angrepp norrifrån, som kan slå hårt mot de ryska styrkorna som försvarar områdena.

– Ryska militärbloggare kritiserar den ryska militärledningen för att äventyra ryska territoriella områden genom att prioritera den offensiva operationen i Donbas så hårt, kommenterar ISW.

Tagit över stora delar av staden

Samtidigt avancerar ryska styrkor i östra Ukraina.

Staden Sievjerodonetsk, som Ryssland försöker erövra med alla medel, beräknas nu kontrolleras till största del av ryska styrkor.

– Ryssland har tagit över större delen av staden Sievjerodonetsk i östra Ukraina, bekräftar det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste underrättelserapport.

Foto: President of Russia Office resp General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen