UPPGIFTER: Rysk affärsgrupp planerar att mörda Vladimir Putin

2022 03 20

Förgiftning, en plötslig sjukdom eller en olycka – det smids nu planer inom Ryssland på att mörda landets diktator.

Bakgrunden är att Vladimir Putins brutala krig mot Ukraina inte bara ödelägger Ukraina – utan även kastar Ryssland många årtionden bakåt i tiden när det gäller den ekonomiska utvecklingen.

Eliten allt mer upprörd

Uppgifterna kommer från Ukrainas militära underrättelsetjänst som snappat upp information från Ryssland om att landets elit blir allt mer upprörd över den riktning som Putin för Ryssland i.

Det handlar om en grupp inom Rysslands näringslivselit som tillsammans med den politiska eliten vill stoppa landets förödande utveckling genom att ta Putin av daga.

Såväl eliten som många vanliga ryssar drabbas hårt av omvärldens sanktioner och missnöjet med Putin växer.

Fallerande ekonomin orsaken

Gruppen kan förutom mord även tänka sig att avsätta Putin – huvudsaken är att han plockas bort från makten.

Den främsta orsaken bakom planerna är inte allt ohyggligt dödande utan istället är det Rysslands fallerande ekonomi som oroar landets elit.

Putins efterträdare

Grupperingen har redan kommit så pass långt i planerna att man har identifierat en person som skulle fungera som Putins efterträdare och ta över som landets nya president; Oleksandr Bortnikov som är chef för Ryska Federationens Militära Säkerhetstjänst FSB.

Åthutad av Putin

Underrättelsetjänsten framhåller att Bortnikov nyligen har blivit åthutad av Putin med anledning av säkerhetstjänstens felkalkyleringar avseende hur enkelt det skulle vara för Ryssland att invadera Ukraina.

Det visade sig inte alls vara så enkelt som Putin räknat med och diktatorn har delvis lagt skulden på Bortnikov och säkerhetstjänsten.

Förgiftning eller sjukdom

Bortnikov ska nu ingå i den grupp som vill mörda Putin och tanken är att mordet ska ske genom förgiftning, en plötslig sjukdom eller någon typ av olycka, enligt de uppgifter som Ukrainas underrättelsetjänst kommit över

Västerländska aktörer har inte kunnat bekräfta uppgifterna.

Tjetjeniens Kadyrov

En indikation på att Ryska Federationens Militära Säkerhetstjänst FSB har inlett planerna på att mörda Putin skall enligt uppgifterna vara att de omtalade tjetjenska mördarbanden kring den brutala tjetjenledaren Kadyrov har försvagats.

FSB skulle ligga bakom detta för att försvaga banden mellan Kadyrov och Putin och för att kunna uppvisa snabba positiva händelse för Ukrainas statsledning direkt efter att Putin avpolletterats.

I fritt fall

Omvärlden har utlöst världshistoriens mest kraftfulla ekonomiska sanktioner mot Ryssland vars ekonomi närmast befinner sig i fritt fall.

Många stora globala företag har flytt landet i snabb takt vilket skapat ökad arbetslöshet. Vidare har Rysslands turismnäring och handel drabbats hårt. Likaså är idrotten och kulturen stoppad från samröre med utlandet.

Foto: Russian President Office

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen