UPPGIFTER: Rysk affärsgrupp planerar att mörda Vladimir Putin

2022 03 20

Förgiftning, en plötslig sjukdom eller en olycka – det smids nu planer inom Ryssland på att mörda landets diktator.

Bakgrunden är att Vladimir Putins brutala krig mot Ukraina inte bara ödelägger Ukraina – utan även kastar Ryssland många årtionden bakåt i tiden när det gäller den ekonomiska utvecklingen.

Eliten allt mer upprörd

Uppgifterna kommer från Ukrainas militära underrättelsetjänst som snappat upp information från Ryssland om att landets elit blir allt mer upprörd över den riktning som Putin för Ryssland i.

Det handlar om en grupp inom Rysslands näringslivselit som tillsammans med den politiska eliten vill stoppa landets förödande utveckling genom att ta Putin av daga.

Såväl eliten som många vanliga ryssar drabbas hårt av omvärldens sanktioner och missnöjet med Putin växer.

Fallerande ekonomin orsaken

Gruppen kan förutom mord även tänka sig att avsätta Putin – huvudsaken är att han plockas bort från makten.

Den främsta orsaken bakom planerna är inte allt ohyggligt dödande utan istället är det Rysslands fallerande ekonomi som oroar landets elit.

Putins efterträdare

Grupperingen har redan kommit så pass långt i planerna att man har identifierat en person som skulle fungera som Putins efterträdare och ta över som landets nya president; Oleksandr Bortnikov som är chef för Ryska Federationens Militära Säkerhetstjänst FSB.

Åthutad av Putin

Underrättelsetjänsten framhåller att Bortnikov nyligen har blivit åthutad av Putin med anledning av säkerhetstjänstens felkalkyleringar avseende hur enkelt det skulle vara för Ryssland att invadera Ukraina.

Det visade sig inte alls vara så enkelt som Putin räknat med och diktatorn har delvis lagt skulden på Bortnikov och säkerhetstjänsten.

Förgiftning eller sjukdom

Bortnikov ska nu ingå i den grupp som vill mörda Putin och tanken är att mordet ska ske genom förgiftning, en plötslig sjukdom eller någon typ av olycka, enligt de uppgifter som Ukrainas underrättelsetjänst kommit över

Västerländska aktörer har inte kunnat bekräfta uppgifterna.

Tjetjeniens Kadyrov

En indikation på att Ryska Federationens Militära Säkerhetstjänst FSB har inlett planerna på att mörda Putin skall enligt uppgifterna vara att de omtalade tjetjenska mördarbanden kring den brutala tjetjenledaren Kadyrov har försvagats.

FSB skulle ligga bakom detta för att försvaga banden mellan Kadyrov och Putin och för att kunna uppvisa snabba positiva händelse för Ukrainas statsledning direkt efter att Putin avpolletterats.

I fritt fall

Omvärlden har utlöst världshistoriens mest kraftfulla ekonomiska sanktioner mot Ryssland vars ekonomi närmast befinner sig i fritt fall.

Många stora globala företag har flytt landet i snabb takt vilket skapat ökad arbetslöshet. Vidare har Rysslands turismnäring och handel drabbats hårt. Likaså är idrotten och kulturen stoppad från samröre med utlandet.

Foto: Russian President Office

Text: Redaktionen