UPPGIFTER: Riksdagen nobbade Zelenskys vädjan – En timme innan hans uppmaning

2022 03 24

Ukrainas president vädjade på torsdagen till Sverige att strypa importen av rysk gas.

En timme innan Zelenskys vädjan hade riksdagens näringsutskott sagt nej till ett sådant förslag. Det väcker stor upprördhet hos Miljöpartiet, som tillsammans med Vänsterpartiet, röstade för förslaget.

Miljöpartiets utskottsinitiativ

– Ok. Så en halvtimme [timme] innan Zelenskyjs tal röstade alla partier utom V nej till Miljöpartiets utskottsinitiativ om att strypa importen av rysk olja och gas. Så mycket för den solidariteten, skriver Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på Twitter.

I ett annat inlägg utvecklar Stenevi sitt resonemang.

– Det är så många fel i detta. Att ställa sig bakom att Sverige skickar vapen så att Ukraina kan försvara sig - men samtidigt fortsätta göda Putins krigskassa med andra handen? Vi måste stoppa importen omedelbart, skriver hon

Vill driva stopp på EU-nivå

Miljöpartiet har även poängterat att de vill se ett stopp av import av rysk gas på EU-nivå och att Sverige ska exportera el till länder i EU, som ett sådant förslag slår hårdast mot.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är kritiskt till ett förslaget. Hon menar att det skulle få väldiga negativa konsekvenser för Europas medborgare.

– Vill Per Bolund strypa gasen här och nu utan att ha något alternativ till det? Då menar han att barnfamiljer ska leva i kalla bostäder och att företag inte ska ha tillgång till energi, säger hon till Aftonbladet.

Finansierar Putins krig

Samtidigt beklagar Sabuni att Europa ”finansierar” Putins krig i Ukraina.

– Vi är så insyltade i det beroendet att jag inte ser en snabb väg framåt för att göra oss oberoende. Just nu finansierar vi Putins krig, det är beklagligt, säger hon.

Miljöpartistisk plakatpolitik

Moderaterna vill strypa importen av rysk gas. Men partiledaren Ulf Kristersson har konstaterat att ett sådant beslut måste ske på EU-nivå. M röstade nej till Miljöpartiets förslag om ett importstopp i Sverige.

– Det är miljöpartistiskt plakatpolitik. Den politik som de driver i Sverige har skapat gasberoendet i Europa, säger Carl-Oskar Bohlin, Moderaternas närings- och energipolitisk talesperson, till Aftonbladet.

Bohlin framhäver att förslaget från MP syftar till att ensidigt bygga ut väderberoende kraftproduktion och då skulle Sverige bli beroende av gaskraftverk som en ”plan b”.

– Det kan vi inte ställa oss bakom, säger han.

Behålla enigheten

Utrikesminister Ann Linde (S) har tidigare sagt att det är viktigare för Sverige att värna om enigheten i EU än att stoppa all import av rysk olja och gas.

– För oss är det viktiga att vi behåller enigheten, säger hon till Dagens Industri.

Flera EU-länder är oense om ett stopp av rysk gas och olja. Detta då flera länders energiförsörjning är starkt beroende av en sådan import.

Foto: Zelensky FB

Text: Redaktionen