UPPGIFTER: Riksdagen nobbade Zelenskys vädjan – En timme innan hans uppmaning

2022 03 24

Ukrainas president vädjade på torsdagen till Sverige att strypa importen av rysk gas.

En timme innan Zelenskys vädjan hade riksdagens näringsutskott sagt nej till ett sådant förslag. Det väcker stor upprördhet hos Miljöpartiet, som tillsammans med Vänsterpartiet, röstade för förslaget.

Miljöpartiets utskottsinitiativ

– Ok. Så en halvtimme [timme] innan Zelenskyjs tal röstade alla partier utom V nej till Miljöpartiets utskottsinitiativ om att strypa importen av rysk olja och gas. Så mycket för den solidariteten, skriver Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på Twitter.

I ett annat inlägg utvecklar Stenevi sitt resonemang.

– Det är så många fel i detta. Att ställa sig bakom att Sverige skickar vapen så att Ukraina kan försvara sig - men samtidigt fortsätta göda Putins krigskassa med andra handen? Vi måste stoppa importen omedelbart, skriver hon

Vill driva stopp på EU-nivå

Miljöpartiet har även poängterat att de vill se ett stopp av import av rysk gas på EU-nivå och att Sverige ska exportera el till länder i EU, som ett sådant förslag slår hårdast mot.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är kritiskt till ett förslaget. Hon menar att det skulle få väldiga negativa konsekvenser för Europas medborgare.

– Vill Per Bolund strypa gasen här och nu utan att ha något alternativ till det? Då menar han att barnfamiljer ska leva i kalla bostäder och att företag inte ska ha tillgång till energi, säger hon till Aftonbladet.

Finansierar Putins krig

Samtidigt beklagar Sabuni att Europa ”finansierar” Putins krig i Ukraina.

– Vi är så insyltade i det beroendet att jag inte ser en snabb väg framåt för att göra oss oberoende. Just nu finansierar vi Putins krig, det är beklagligt, säger hon.

Miljöpartistisk plakatpolitik

Moderaterna vill strypa importen av rysk gas. Men partiledaren Ulf Kristersson har konstaterat att ett sådant beslut måste ske på EU-nivå. M röstade nej till Miljöpartiets förslag om ett importstopp i Sverige.

– Det är miljöpartistiskt plakatpolitik. Den politik som de driver i Sverige har skapat gasberoendet i Europa, säger Carl-Oskar Bohlin, Moderaternas närings- och energipolitisk talesperson, till Aftonbladet.

Bohlin framhäver att förslaget från MP syftar till att ensidigt bygga ut väderberoende kraftproduktion och då skulle Sverige bli beroende av gaskraftverk som en ”plan b”.

– Det kan vi inte ställa oss bakom, säger han.

Behålla enigheten

Utrikesminister Ann Linde (S) har tidigare sagt att det är viktigare för Sverige att värna om enigheten i EU än att stoppa all import av rysk olja och gas.

– För oss är det viktiga att vi behåller enigheten, säger hon till Dagens Industri.

Flera EU-länder är oense om ett stopp av rysk gas och olja. Detta då flera länders energiförsörjning är starkt beroende av en sådan import.

Foto: Zelensky FB

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen