UPPGIFTER: Rekordstor ökning av smittsam sjukdom
2024 10 04
En mycket smittsam sjukdom har ökat rejält på senare tid.
Redan under sensommaren och tidiga hösten rapporterades det att antalet fall av mässling har ökat ordentligt i Sverige.
I början av september konstaterades att det redan varit fler fall av mässling hittills i år än under de fyra föregående åren tillsammans, rapporterade SVT.
Nu konstateras det högsta antalet fall under en månad i en svensk region på tio år.
Rekord i september
Det är Region Stockholm som i september 2024 har haft fler fall av mässling än någon annan månad de senaste tio åren, rapporterar SR.
Åtta fall av mässling har konstaterats i regionen i september, enligt Folkhälsomyndigheten.
Mässling är en sjukdom som de flesta är skyddade mot, men sjukdomen kan vara farlig för spädbarn som ännu inte har vaccinerats. Sjukdomen är mycket smittsam.
Men trots den allmänna ökningen i Sverige under 2024, tror Region Stockholm att ökningen i regionen under september månad är en slump.
– De har ju reserelation fyra utav dem, så att jag skulle tro att det just blev i september vi fick åtta fall, det är en olycklig slump då att personer hade varit ute och rest, säger smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund till radiokanalen.
Tar med sig mässling hem
Personer som har rest har alltså smittat personer i sin närhet, men någon större spridning tror man inte har ägt rum.
Det finns dock mycket mässling utomlands, och föräldrar som reser med barn uppmanas att vidta försiktighetsåtgärder.
– Mässling finns då inte cirkulerande i Sverige, det finns liksom ingen mässling att plocka upp, utan det är just om man åker utomlands och blir smittad där och tar med sig mässling tillbaka hem, säger smittskyddsläkaren.
Kontakta vården
Mässling ingår i vaccinationsprogrammet för barn.
Men om man ska ut och resa och har barn som inte har vaccinerats så uppmanas man att kontakta vården, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat om.
– Små barn under 18 månader. Det är då man får sin första dos vaccin. Så ska man resa med ett litet barn så bör man diskutera med sin barnavårdscentral eller med en vaccinmottagning om det är så att man ska ge den första dosen lite i förskott, har Maria Rotzén Östlund tidigare sagt till SVT.
Foto: Sasun Bughdaryan
Text: Redaktionen