Regeringen tvärvänder – river upp klassisk svensk regel

2024 10 17

Regeringen blixtinkallar till pressträff på torsdagen.

Anledningen är att Sverige river upp ett drygt 30 år gammalt beslut som ämnat att försäkra att landet aldrig ska hamna i ekonomisk kris.

En tvärvändning

Det var under 90-talskrisen som dåvarande statsminister Göran Persson (S) gick fram med vad som har fått namnet “överskottsmålet”.

Syftet var att staten alltid ska kunna gå plus och aldrig hamna i en ekonomisk kris igen.

I klartext är innebörden att offentlig sektor ska ha ett budgetöverskott på en tredjedels procent av BNP över en konjunkturcykel.

Sedan dess har Sverige haft en av de lägsta statsskulderna i Europa och världen.

Idag kommer dock Sverige att göra en tvärvändning, uppger Göteborgs-Posten.

På en blixtinkallad pressträff väntas regeringen ge besked om att man skrotar överskottsmålet efter att även ha fått med Socialdemokraterna på tåget.

Strax efter klockan 10.30 bekräftades det på samma pressträff att uppgifterna stämmer.

Stor oenighet

Överskottsmålet kommer istället att ersättas med ett balansmål som sägs frigöra 20-25 miljarder kronor för nya satsningar årligen.

Beskedet innebär att Moderaterna och finansminister Elisabeth Svantesson (M) svänger i frågan, då man tidigare försvarat överskottsmålet.

Efter förhandlingar ska det nya målet införas 2027. Men kommittén bakom beskedet är inte enig.

Vänsterpartiet vill ha ett högre mål för statsskulden och Miljöpartiet kommer att lämna in reservationer, uppger Dagens Nyheter.

Även näringslivet är kritiska.

Ett balansmål är ett steg i rätt riktning. Men det är inte tillräckligt med tanke på alla de stora investeringsbehov vi har de närmaste åren, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, i en kommentar till tidningen.

Kontroversiellt besked

Tvärvändningen är kontroversiell av flera skäl. Även Tidöavtalspartierna emellan.

Vice statsminister Ebba Busch (KD) krävt att staten ska kunna gå med underskott på 0,5 procent av BNP och låna miljarder, bland annat för att rusta upp järnvägen och bygga kärnkraftverk.

Det kravet ska KD-ledaren ha backat från i den överenskommelse som presenteras idag.

Facket har också vädrat kritik. LO anser att beskedet inte är tillräckligt och att politikerna lever kvar på 90-talet.

Det är inte problem med offentliga finanser som utländska medier nu rapporterar om. Det är kriminalitet, försvaret och eftersatt underhåll. Malmbanan har spårat ut två gånger på grund av det, säger LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö till DN.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Kalabalik på Swedbank – blivande pensionärer bestörta av nytt besked

2024 11 13

Det råder “ramaskri” hos Swedbank efter att banken gått fram med flera nya regeländringar.

Nyligen gav Swedbank besked om att banken tänker ta bort personalförmåner från sina anställda som går i pension.

I det ingår exempelvis den nuvarande rabatten på bolån.

Beskedet har fått blivande pensionärer som jobbar på banken att fullständigt gå i taket, rapporterar Dagens industri.

"Ett slag i ansiktet"

Det talas om “intern ilska” och “ramaskri” hos personalen.

– Idag känner jag mig djupt kränkt, bespottad och trampad på och grundligt lurad, framhåller en anställd i en av drygt 1 300 kommentarer på Swedbanks intranät, enligt Di.

En annan beskriver beskedet som “ett slag i ansiktet” efter att ha jobbat 38 år på banken.

Skjuter fram efter ilskan

Genom att dra tillbaka förmånerna skulle Swedbank göra tvärtom än SEB och Handelsbanken, där anställda som går i pension får behålla sina rabatter.

Swedbank har försvarat sitt beslut med att banken behöver fokusera mer på nuvarande och framtida medarbetare.

Men efter kritikstormen backar man delvis, erfar Di. I ett internt meddelande framhåller Carina Strand, personalchef på Swedbank, att förändringen nu skjuts fram.

Bankens pressavdelning bekräftar att det blivit för kort framförhållning.

– Som det är i dag så har även medarbetare som går i pension fortsatt tillgång till dessa personallån. Så kommer det inte att vara framgent, säger Swedbanks presskommunikatör Love Liman Jacobsson till tidningen.

Erbjuder "förmånliga rabatter"

På Swedbanks hemsida nämns förmåner som “bidrar till din individuella utveckling, hälsa och välbefinnande”. Officiellt nämner man inte några rabatter.

– I den ingår möjligheten att träna under arbetstid samt en flexibilitet för att du ska ha god balans mellan arbete och privatliv, framhåller Swedbank.

Hos SEB och Handelsbanken är informationen något tydligare, även om det inte ges några detaljer om förmånerna.

– Vår interna bank erbjuder service till medarbetare i form av produkter och rådgivning genom olika livshändelser. Som medarbetare får du förmånliga rabatter på bankprodukter såsom bolån, betalkort och försäkringar, uttrycker SEB.

Foto: Swedbank

Text: Redaktionen


Bilister varnas – ägare av två bilmodeller måste se upp

2024 11 13

En allvarlig varning riktas till bilister, och mer specifikt till ägare av två bilmodeller.

Det är polisen som har gått ut med en varning till bilägare.

En stöldvåg av bilar av två specifika märken har konstaterats under veckorna 45 och 46, och polisen misstänker att en internationell liga ligger bakom.

Varningen har utfärdats av polisen i region Mitt, efter att flera stölder ägt rum i Stockholm.

– Polisen i region Mitt befarar nu att de internationella stöldligorna kommer att slå till även här och vill därför gå ut med en varning till ägare av den här typen av bilmärken, uppger polisen.

Gäller de här märkena

Det handlar om bilar av märkena Toyota RAV4 och Dodge RAM.

När polisen utfärdade varningen tidigt på tisdagskvällen så hade sju bilar stulits, varav tre stycken de två senaste dygnen.

Man befarar också att antalet stölder riskerar att öka i snabb takt.

Biltjuvarna är väldigt snabba och skickliga, rapporterar Expressen.

– Det är internationella stöldligor som är duktiga på att få ut bilarna ur landet snabbt, säger Roland Komaromi, presstalesperson i polisregion Mitt, enligt tidningen.

Det här är tredje gången sedan juni som polisregion Mitt utfärdar en liknande varning.

Polisens arbete försvåras

Stöldligorna säljer bilarna hela eller i delar.

– Det försvårar arbetet för oss. De är otroligt duktiga på att stjäla och frakta bilarna utomlands snabbt. Det blir svårt för oss att spåra bilarna och återlämna dem till ägarna, säger han till tidningen.

För bilägare av de aktuella modellerna, alltså Toyota RAV4 och Dodge RAM, har det också blivit svårare att skydda sig mot stölderna, enligt polisens varning.

– Tidigare har man som bilägare kunna skydda sig mot den här typen av brott genom att lägga bilnycklarna i en plåtlåda, men ligornas utrustning förfinas och idag kan utrustningen fånga upp signalen från bilnyckeln även om den ligger i en plåtlåda, uppger polisen i varningen.

Så skyddar du dig

Det finns dock flera saker som man som bilägare kan göra för att skydda sig mot den här typen av stölder, enligt polisen.

Man bör bland annat tänka på att parkera bilen på en upplyst plats, vilket gör det svårare för tjuvarna att agera ostört.

Man kan också parkera in bilen med hjälp av ett annat fordon, tipsar polisen.

Ett annat sätt att skydda sig kan vara att lägga in eller sätta fast en airtag eller GPS-puck på ett väl valt ställe i bilen, så att den går att spåra om den skulle bli stulen, skriver polisen i varningen.

Foto: Obi - @pixel8propix

Text: Redaktionen