UPPGIFTER: Regeringen slår tillbaka mot oppositionen

2022 06 14

En ändringsbudget uppges läggas fram om oppositionen inte backar från gårdagens blockering.

Turerna fortsätter i den svenska inrikespolitiken. S, C, V och MP var överens om en ny pensionsuppgörelse och samtliga meddelade att de skulle rösta på regeringens budget.

Då stoppade oppositionen det nya budgetförslaget med anledning av att den inkom för sent. 

S slår tillbaka

Nu slår Socialdemokraterna tillbaka, uppger Expressen.

Redan nu förbereder partiets finansdepartement en extra ändringsbudget som bygger på den nya uppgörelsen mellan de rödgröna partierna. 

Ska vara klart innan semestern

Enligt uppgifter till Expressen ska den nya, uppdaterade varianten av budgeten göras offentlig inom de närmsta veckorna för att därefter behandlas av riksdagen innan politikerna går på sommaruppehåll. 

Förutsatt att M, KD, L och SD fortsätter att blockera det budgetförslag som lades fram av regeringen igår.

“Fullt legitimt”

– Vi anser att det är fullt legitimt att förslagen som finns prövas mot varandra. Att det är riksdagsmajoriteten som ska avgöra hur Sveriges fattigaste pensionärer ska ha det framöver. Om högern försöker använda sig av ett regelverk för att stoppa ett kompromissförslag som troligtvis har majoritet måste det prövas på ett annat sätt, uppger en regeringskälla med insyn till tidningen.

“Nooshi-tillägget” kan komma tillbaka

Om oppositionen inte häver blockeringen av den nya pensionsuppgörelsen innebär det att regeringens tidigare uppgörelse med Vänsterpartiet ställs mot högerns förslag. 

Det så kallade “Nooshi-tillägget”, som Vänsterpartiet menar skulle ge en miljon pensionärer upp till 1 000 kronor mer i plånboken, men som kraftigt kritiserats från Centern skulle således göra comeback i budgeten.

Höjt tonläge

Tonläget har höjts mellan partierna i samband med de tvära kasten i riksdagen. 

– Otroligt. Högern – det vill säga M, KD, SD och L – gör verkligen allt för att stoppa regeringens förslag om höjda pensioner. Vad säger Sveriges 2,3 miljoner pensionärer om det? Idag förlorade högern valet, framhäver justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på Twitter.

Moderaterna: “löjligt”

Moderaterna å sin sida anser att regeringens beteende är “löjligt”.

– Riksdagsordningen gäller lika för alla partier. Att ansvarig minister och en partiledare avfärdar reglerna som “paragrafrytteri”, bara för att de just den här gången inte talar till deras egen fördel, är löjligt, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell, enligt Expressen.

Har inte gett upp

Igår meddelade regeringen att man inte ger upp hoppet om att få upp budgeten med överenskommelsen med Centern upp på bordet igen. 

– Vi går igenom alla möjligheter att få förslaget prövat i kammaren, säger Åsa Westlund (S), ordförande i finansutskottet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen