UPPGIFTER: Regeringen slår tillbaka mot oppositionen

2022 06 14

En ändringsbudget uppges läggas fram om oppositionen inte backar från gårdagens blockering.

Turerna fortsätter i den svenska inrikespolitiken. S, C, V och MP var överens om en ny pensionsuppgörelse och samtliga meddelade att de skulle rösta på regeringens budget.

Då stoppade oppositionen det nya budgetförslaget med anledning av att den inkom för sent. 

S slår tillbaka

Nu slår Socialdemokraterna tillbaka, uppger Expressen.

Redan nu förbereder partiets finansdepartement en extra ändringsbudget som bygger på den nya uppgörelsen mellan de rödgröna partierna. 

Ska vara klart innan semestern

Enligt uppgifter till Expressen ska den nya, uppdaterade varianten av budgeten göras offentlig inom de närmsta veckorna för att därefter behandlas av riksdagen innan politikerna går på sommaruppehåll. 

Förutsatt att M, KD, L och SD fortsätter att blockera det budgetförslag som lades fram av regeringen igår.

“Fullt legitimt”

– Vi anser att det är fullt legitimt att förslagen som finns prövas mot varandra. Att det är riksdagsmajoriteten som ska avgöra hur Sveriges fattigaste pensionärer ska ha det framöver. Om högern försöker använda sig av ett regelverk för att stoppa ett kompromissförslag som troligtvis har majoritet måste det prövas på ett annat sätt, uppger en regeringskälla med insyn till tidningen.

“Nooshi-tillägget” kan komma tillbaka

Om oppositionen inte häver blockeringen av den nya pensionsuppgörelsen innebär det att regeringens tidigare uppgörelse med Vänsterpartiet ställs mot högerns förslag. 

Det så kallade “Nooshi-tillägget”, som Vänsterpartiet menar skulle ge en miljon pensionärer upp till 1 000 kronor mer i plånboken, men som kraftigt kritiserats från Centern skulle således göra comeback i budgeten.

Höjt tonläge

Tonläget har höjts mellan partierna i samband med de tvära kasten i riksdagen. 

– Otroligt. Högern – det vill säga M, KD, SD och L – gör verkligen allt för att stoppa regeringens förslag om höjda pensioner. Vad säger Sveriges 2,3 miljoner pensionärer om det? Idag förlorade högern valet, framhäver justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på Twitter.

Moderaterna: “löjligt”

Moderaterna å sin sida anser att regeringens beteende är “löjligt”.

– Riksdagsordningen gäller lika för alla partier. Att ansvarig minister och en partiledare avfärdar reglerna som “paragrafrytteri”, bara för att de just den här gången inte talar till deras egen fördel, är löjligt, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell, enligt Expressen.

Har inte gett upp

Igår meddelade regeringen att man inte ger upp hoppet om att få upp budgeten med överenskommelsen med Centern upp på bordet igen. 

– Vi går igenom alla möjligheter att få förslaget prövat i kammaren, säger Åsa Westlund (S), ordförande i finansutskottet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Populär korv stoppas – säljs på Ica

2024 06 15

Av hälsoskäl återkallas nu korv som sålts i flera Ica-butiker.

Det är Di Luca & Di Luca som ger besked om att en av deras produkter innehåller nötter, utan att det framgår i ingrediensförteckningen.

Det kan innebära en hälsorisk för allergiker, och produkten, en populär korv som säljs i Ica-butiker, återkallas nu.

Det framhåller företaget i ett pressmeddelande.

Innehåller nötter

Korven innehåller pistagenötter och det är viktigt att de som har en allergi inte konsumerar korven.

– DI LUCA & DI LUCA ÅTERKALLAR MORTADELLA FRÅN MANUELLA DELIKATESSDISKAR, meddelar företaget.

Butik och delikatess

Korven säljs över delikatessdisken och butikspackad i Ica-butiker över hela landet, från Lund och Borås till Stockholm och Umeå.

– Di Luca & Di Luca återkallar ett begränsat parti felmärkt Mortadella som sålts sedan 3 juni i ett 30-tal ICA-butiker, både över delikatessdisk samt butikspackad i charkdisken, fortsätter företaget.

– Produkten innehåller pistagenötter, vilket inte framgår av produktmärkningen.

Uppmanar konsumenter

Di Luca & Di Luca riktar en tydlig uppmaning till konsumenter om att lämna tillbaka korven om den har köpts.

– Pistagenötter är en allergen, som måste deklareras. Pistagenötterna är synliga i Mortadellan och vi uppmanar därför konsumenter som är allergiska mot pistagenöt att reklamera varan om man har köpt denna produkt efter 3 juni 2024.  

Beklagar händelsen

Företaget kommer nu att utreda händelsen för att kunna fastställa vad det är som har gått fel i processen.

– Di Luca & Di Luca beklagar det inträffade och uppmanar drabbade konsumenter som köpt produkten att kontakta Di Lucas kundtjänst. Kunder har även möjlighet att reklamera produkten till den ICA-butik där den köptes.  

– Vi ser allvarligt på det inträffade och utreder nu vilka åtgärder vi kan vidta för att det inte ska ske igen.

Korven har sålts på Ica-butiker i bland annat Stockholm, Göteborg, Lund, Umeå, Borås, Enköping, Uppsala, Strängnäs, Västerås, Örebro och Norrköping.

Foto: ICA-gruppen

Text: Redaktionen