UPPGIFTER: Putin utnyttjar tredje land – kraftsamlar på nytt

2022 03 31

Ryska trupper uppges samla kraft i Belarus och ladda för nya missilangrepp mot Ukraina.

Uppgifterna kommer från Ukrainas generalstab i ett uttalande nu på torsdagsförmiddagen.

Militären rör på sig

Från ukrainskt håll ska man ha observerat att rysk militär utrustning i Belarus rör på sig.

– Troligtvis för att omgruppera enheter, samt skapa en reserv för att fylla på förluster i arbetskraft, vapen och utrustning från grupper som verkar i Ukraina, framhäver generalstaben i uttalandet. 

Nya minor

Enligt CNN uppger Ukraina även att dess styrkor har noterat “frekventa fall” av utlagda minor. Dessa ska ha placerats av ryska styrkor i områden nära Kyivregionen, områden som Putins trupper nyligen uppges ha återtagit efter det ukrainska motståndet.

Kompenserar med missilangrepp

Flykten mot Belarus och omgrupperingen i landet uppges dock ske som ett resultat av militärt motstånd och stora förluster på Ukrainas slagfält.

Det meddelade Storbritanniens försvarsministerium i sin dagliga underrättelseuppdatering på Twitter.

– [Ryssland skulle] sannolikt fortsätt att kompensera för sin minskade manövreringsförmåga genom massartilleri och missilangrepp, framhäver myndigheten.

Nära relation mellan diktatorerna

Att den ryska diktatorn väljer att utnyttja grannlandet Belarus som en strategisk station i anfallskriget mot Ukraina är ingenting nytt.

Putin har sedan länge en nära relation med Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko. Under kriget har Belarus fungerat som både en bas och uppställningsområde för den ryska militären.

20 procent omgrupperas

Under gårdagen hade en femtedel av Rysslands styrkor observerats röra sig mot Kyiv för en “ompositionering”, hävdar Pentagons pressekreterare John Kirby enligt CNN.

“Skicka hem styrkorna”

Vår bedömning skulle vara som vi sa igår att de kommer att rusta dessa trupper, återförsörja dem och att de antagligen anställer dem någon annanstans i Ukraina, säger Kirby.

Kirby tillägger även att Ryssland borde skicka hem styrkorna till Ryssland istället om de nu menar allvar med sina påståenden om nedtrappning.

Ännu inte gått in i kriget

Det har tidigare också rapporterats om att Belarus till och med skulle kunna vara aktuellt för att gå in i kriget som tredje land. Uppgifterna, som kom från Washington Post och Kyiv Independent, har dock ännu inte förverkligats.

– Belarus militär saknar krigserfarenhet och de är inte motiverade. De förstår inte vad de ska till Ukraina och göra, sade Ukrainas försvarsminister Andriy Zagorodnyuk då.

Foto: Press Service of the President of the Republic of Belarus

Text: Redaktionen