JUST NU Putin tar nytt beslut om nästa steg i kriget

2022 04 21

Ryska myndigheter uppger att man har tagit över hamnstaden Mariupol, samtidigt som Putin ändrar sina planer för nästa steg i kriget.

Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu uppger till ryska nyhetsbyrån Interfax att de ryska styrkorna nu fullt ut har tagit över den belägrade hamnstaden Mariupol i södra Ukraina, rapporterar The Guardian.

Undantaget är stålverket Azovstal, där drygt 2 000 ukrainska soldater fortsätter att göra motstånd.

Gav order om stormning

Den ryska presidenten Vladimir Putin gav först order om att storma stålverket, men ändrar nu sina planer på grund av “praktiska skäl”. Istället ska platsen blockeras så att inte ens en “fluga” kan passera, uppger tidningen.

– Det här är ett fall när vi måste tänka. Vi måste alltid tänka, speciellt i det här fallet. Det finns inget behov av att klättra in i dessa katakomber och krypa under jorden genom dessa industriella faciliteter, säger Putin.

Tusen civila inlåsta

Putin uttrycker även att de som självmant väljer att lämna faciliteterna kommer att behandlas med respekt enligt internationella överenskommelser.

Enligt uppgifter till BBC kan upp till tusen civila vara inlåsta på stålverket.

Obekräftade uppgifter

Den ryska försvarsministern påstod också att man har evakuerat 142 000 civila från Mariupol och att 1 478 ukrainska soldater har gett upp självmant.

Påståendena har inte gått att självständigt verifiera, rapporterar THe Guardian. Ukraina har fortfarande varken bekräftat eller dementerat uppgifterna.

Människor flyr

Samtidigt som mer och mer av Mariupol ockuperas av ryska styrkor fortsätter människor att fly från staden.

Enligt den vice premiärministern Iryna Vereshchuk i Ukraina lyckades fyra bussar ta sig ur staden på onsdagen genom en humanitär korridor.

“Situationen är svår”

Idag fortsätter evakueringen av kvinnor, barn och äldre, meddelar Vereshchuk.

– Situationen är svår. Saker kan förändras, säger hon enligt BBC. Vereschuk har tidigare sagt att evakueringsmöjligheterna inte fungerat på grund av Rysslands “bristande kontroll” över sina trupper.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen