UPPGIFTER: Putin planerar massiv attack

2023 11 06

Ryssland har börjat lagra långdistansrobotar.

En signal som tyder på att den ryska diktatorn Vladimir Putin planerar för ett massangrepp mot Ukrainas energisystem.

Det varnar Vadym Skibitskyij, som är verksam vid Ukrainas underrättelsetjänst, för in en intervju med nyhetsbyrån RBC  Ukraine.

Enligt Skibitskyij så kommer Moskva att slå till när kylan drar in över Ukraina.

– De väntar på att temperaturen ska sjunka under noll. Sedan kommer det inleda en massiv attack, säger han till RBC och tillägger:

– Luftangreppen kommer att inleddas när vårt elsystem är under tung belastning. De kommer att attackera när elförbrukningen är på sin topp.

Terrorbombningar under förra vintern

De ryska terrorbombningarna av civil infrastruktur i Ukraina  – i synnerhet  el- och vattenförsörjning – eskalerade under förra hösten och vintern.

I ett försök att göra det så kostsamt som möjligt för Ukraina bestämde sig Putinregimen för att göra vardagen så svår som möjligt för den ukrainska befolkningen.

Massiva robotattacker riktades mot civil infrastruktur. 70 energianläggningar skadades under perioden. Rapporter om civila dödsfall inkom dagligen.

Oroväckande uppgifter

I år bedömer den ukrainska underrättelsetjänsten att Ryssland kommer att öka intensiteten i luftangreppen mot el- och vattenförsörjningen.

– De hoppas att kunna slå ut alla kritiska punkter i energisystemet i en våg av attacker, säger  Vadym Skibitskyij.

Han hänvisar till underrättelseuppgifter som indikerar att Ryssland kommer att använda sig av kryssningsrobotarna Kh-101 och Kalibr.

– De har inte använts sedan september. Det indikerar att lagren fyllts på. Bara i oktober tillverkade Ryssland  40 Kh-101 och 20 Kalibr, berättar Vadym Skibitskyij.

Kryssningsrobotarna färdas i en enormt hög hastighet och är mycket svåra att skjuta ner.

Vädjar om stridsflyg

Ukraina har under kriget gång vädjat om leveranser av moderna stridsflyg.

Enligt landets president Volodymyr Zelenskyj är västerländska stridsflyg avgörande för att Ukraina ska klara av att försvara sig mot de ryska luftangreppen.

– Det är viktigt att ta kontroll över luftrummet. Vi kommer att fortsätta att fråga era länder om stridsflyg, sa han till norska NRK i slutet av april.

Ett 15-tal länder arbetar för att förse Ukraina med amerikanska F16 plan, men det kan dröja innan stridsflygen får full effekt.

– De första lär komma vid årsskiftet. Får man en handfull eller sex eller åtta har man kanske två i luften. Då börjar det att ge effekt.

–  I takt med att leveranserna ökar och det kommer in fler piloter och tekniker som är utbildade, då kan man utnyttja dem taktiskt på ett bättre sätt.

Det framhåller Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och militär lärare i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, i en intervju med SVT Nyheter.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen