UPPGIFTER: Putin planerar ett sista desperat drag

2023 01 04

Rysslands diktator Vladimir Putin planerar att lansera en sista desperat storoffensiv i Ukraina.

Det hävdar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt nattliga tal.

– De kommer att kraftsamla och kasta in allt de har kvar, säger Zelenskyj.

Presidenten kallar den påstådda nya ryska offensiven för Moskvas sista försök ”att vända krigslyckan eller åtminstone fördröja nederlaget”.

– Vi måste göra allt i vår makt för att förhindra det scenariot. Vi förbereder oss inför detta. Terroristerna måste förlora. Varje ryskt försök till en ny offensiv måste stoppas, understryker Zelenskyj,

Kan attackera från två håll

I går, tisdag, uttalade sig Ukrainas underrättelsetjänst om en potentiell ny rysk offensiv.

De varnade för att en sådan offensiv kan komma från antingen norr eller söder.

– Moskva har inte några planer på att avsluta sitt krig. De kan förbereda en ny offensiv istället, konstaterade det ukrainska försvarsdepartementets talesperson Andrii Cherniak i ett uttalande.

Cherniak tillade att Moskva vill uppnå två mål med en ny offensiv. 

För det första vill Ryssland upprätthålla en landkorridor till den ockuperade Krymhalvön. 

För det andra avser Kreml att ockupera resterande delar av den östra Donetsk-regionen.

Förbereder ny mobilisering

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov har tidigare varnat för att Ryssland kommer att inleda en ny mobilisering i början av januari.

I ett uttalande på nyårsdagen varnade han det ryska folket.

Jag kan med säkerhet säga att ni har omkring en vecka på er då ni fortfarande har några valmöjligheter kvar. I början av januari kommer de ryska myndigheterna att stänga gränserna för män, sedan utlysa krigslagar och inleda en ny mobiliseringsvåg. Gränserna kommer även att stängas i Belarus.

Fakta

- Enligt chefen för den ukrainska försvarsunderrättelsetjänsten har den ryska ledningen beslutat att inleda en ny mobiliseringsvåg från och med i morgon, den 5 januari 2023.

- Enligt Rysslands diktator Vladimir Putin har redan 150 000 av 300 000 ryska reservister från den första mobiliseringsvågen anslutit till kriget i Ukraina.

- I slutet av oktober förklarade Putin att den ”partiella mobiliseringen” var avslutad. Trots detta har Ryssland enligt diverse uppgifter fortsatt mobiliseringen i det tysta.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen