UPPGIFTER: Putin planerar att fly landet vid krigsförlust

2022 08 01

Rysslands diktator Vladimir Putin  planerar att fly landet om hans armé förlorar kriget mot Ukraina.

Det hävdar den ryska Telegram-kanalen ”General SVR”.

Kanalen påstås drivas av en före detta generallöjtnant för den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Han är även känd under pseudonymen ”Viktor Mikhailovich” – beskrivs som en ”insider från Kreml” och rapporterar flitigt om nyheter inifrån Moskvas stängda dörrar.

Långtgående planer

Enligt källan har ”Putin och hans följe” redan förberett planer på en evakuering från Ryssland om invasionen av Ukraina helt och hållet skulle misslyckats.

De påstådda evakueringsplanerna innehåller, enligt källan, detaljer om Vladimir Putins flyktplan.

Tillsammans med sin familj och sina närmaste medarbetare kommer diktatorn att föras ut från Ryssland och in i Syrien – det närmaste ryssvänliga landet.

Korsa Turkiets luftrum

En sådan evakuering skulle dock innebära att Putins flygplan tvingas korsa Natomedlemmens Turkiets luftrum, rapporterar Telegram-kanalen.

Den turkiske presidenten  Recep Tayyip Erdoğan skulle således på egen hand kunna stoppa evakueringen av den ryska diktatorn.

Utöver Syrien finns det andra alternativ.

Iran är ett annat land som kan vara intresserad av att ta emot Putin. President Ebrahim Raisi och den turkiske ledaren Erdogan påstås diskutera vad de skulle göra om Putin skulle kräva asyl, rapporterar brittiska Express.

– I princip är det fördelaktigt för Iran och Turkiet att hålla den ryske ledaren i exil och använda honom, beroende på situationen, som en hävstång eller som ett förhandlingskort, framhåller ”Viktor Mikhailovich” i sitt senaste inlägg.

Omfördelar styrkorna

Rysslands offensiv i norra Ukraina fortsätter.

Ryssland kommer sannolikt att tvingas omfördela sina trupper från norra Donbass till södra Ukraina. Det  framhäver det brittiska försvarsdepartementet i sin senaste underrättelserapport.

– Ryssland justerar troligen den operativa utformningen av sin Donbas-offensiv efter att ha misslyckats med att göra ett avgörande operativt genombrott. De har sannolikt identifierat sin Zaporizhzhia-front som ett sårbart område i behov av förstärkning, skriver departementet på Twitter.

Den ryska offensiven i norra Ukraina uppges gå långsamt framåt.

– De senaste fyra dagarna har den ryska armén gjort ”små framsteg” i sin offensiv mot Bachmut, i norra Donetsk, fastslår departementet.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen