UPPGIFTER: Putin på väg mot stort fiasko

2024 05 17

Ryssland har siktet inställt på en sommaroffensiv i Ukraina.

Den kommande offensiven har till och med bedömts av en tidigare befälhavare i Storbritanniens militär kunna leda till ett ukrainskt nederlag 2024.

– De förbereder sig för ren prognostiserad ny offensiv insats under sommaren, uppgav även tankesmedjan Institute for the Study of War i mars.

Uppgifterna bekräftades dessutom av Ukraina.

– Fienden kommer att ge oss obehagliga överraskningar. Den kommer att verka i områden där vi inte förväntar oss det, sade den ukrainska befälhavaren Oleksandr Pivnenko enligt Reuters i april.

Saknar förmågan

Men nu kommer helt andra uppgifter om Rysslands kapacitet, rapporterar Politico.

Toppgeneralen i Nato Christopher Cavoli menar nämligen att Ryssland saknar både skicklighet och förmåga att dra fördel av sina senaste genombrott.

– Jag vet att ryssarna inte har det antal som som krävs för att göra ett strategiskt genombrott, säger generalen på en presskonferens.

– De har inte skickligheten och förmågan att göra det, att verka i den skala som krävs för att utnyttja alla genombrott. De har förmågan att göra lokala framsteg och de har gjort en del av det.

Ingen mobilisering

Cavolis bedömning kommer från “mycket nära kontakt med ukrainska kollegor”. Han är övertygad om att Ukraina kommer att stå pall, trots den nyligen inledda attacken mot landets näst största stad Charkiv.

Slutsatsen baseras bland annat på att man inte ser någon större mobilisering som ger sken av en fullskalig sommaroffensiv.

Generalens får dessutom stöd av den numera pensionerade viceamiralen Mike LeFever från USA:s marin, som menar att Ryssland underskattar hur mycket inkommande amerikanskt stöd kommer att hjälpa Ukraina på slagfältet.

– Jag tror inte att det kommer att bli extrema förluster av territorium av strategisk betydelse innan dessa förstärkningar verkligen börjar strömma in för att kunna stödja dem och få dem i rätt position, säger Mike LeFever till Newsweek.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Dåliga nyheter för Swedbank – riskerar kalldusch

2024 06 17

Swedbank har hamnat i pressad situation.

Siffrorna från Stockholmsbörsen på måndagsmorgonen har tickat in.

Och det är ingen rolig läsning för Swedbank.

Storbanken sjunker med 1,4 procent och beskrivs som ett “sänke”, rapporterar Dagens industri.

Kursutvecklingen kommer strax efter att Danske Bank nyligen publicerat sin analys, där man gör Swedbank uppmärksamma på att en kalldusch kan komma att vänta.

– Det varnas för en negativ överraskning i Swedbanks räntenetto andra kvartalet, skriver tidningen efter morgonens besked från Stockholmsbörsen.

Övriga stiger

Swedbanks siffror utmärker sig i sammanhanget.

Övriga storbanker på börsen stiger med mellan 0,2 och 0,4 procent.

Rekommendationen för Swedbank har även sänkts från tidigare “köp” till “behåll” och banken pekas ut som den mest räntekänsliga i hela Sverige.

Om prognosen att räntenettot under årets andra kvartal överraskar negativt återstår att se.

Under förväntat första kvartalet

När Swedbank levererade siffrorna för årets första kvartal meddelade man att man stärkte sin vinst.

Räntenettot var då under förväntat då det uppgick till 12 599 miljoner kronor. Prognosen var 12 814 miljoner kronor.

– Swedbank levererade ett starkt och uthålligt resultat. Trots en orolig omvärld med krig i Europa, oro i Mellanöstern och klimatförändringar känner jag en viss tillförsikt för den ekonomiska utvecklingen, uttryckte vdn Jens Henriksson i ett uttalande vid tillfället.

Är dock positiva

Beskedet då fick Swedbank att se ljust på framtiden.

– Swedbank är ledande inom bolån på samtliga hemmamarknader. Trots tuff konkurrens ökade vår utlåning under kvartalet. I Estland, Lettland och Litauen var aktiviteten hög. I Sverige var marknaden avvaktande. Trots detta har Swedbank, via egna kanaler, ökat sina bolånevolymer i Sverige sex månader i rad, framhöll Jens Henriksson.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen