UPPGIFTER: Putin varnar Moskva – “Stanna hemma”

2023 08 22

Putinregimen uppges ha gått ut med en tydlig order till huvudstaden inför torsdagen.

På torsdag, den 24 augusti, infaller Ukrainas självständighetsdag.

Samma dag har ukrainska styrkor i sociala medier antytt att man kommer att intensifiera angrepp mot den ryska huvudstaden Moskva.

Och mycket talar för att Vladimir Putin och Kreml tar varningarna på allvar.

Skarp order

Under sommaren har Moskva redan utsatts för ett större antal attacker med drönare.

Ministrietornet i affärskomplexet Moskva City, som är arbetsplats för ett flertal av Rysslands ministerier, har varit särskilt utsatt.

I bakgrund av detta ska nu en skarp order ha gått ut till personal om att inte gå till jobbet på torsdag, enligt ukrainska uppgifter.

– Anställda som verkar i Moskva Citys “Ministrietorn” har fått instruktioner om att hålla sig borta från sina kontor den 24 augusti på Ukrainas självständighetsdag, framhåller den ukrainska säkerhetsexperten Maria Avdeeva på X, tidigare känt som Twitter.

– Ukrainas nationella helger har rödmarkerats i kalendern av en rysk tjänsteman.

Angrepp över hela Ryssland i natt

Redan under natten till tisdag kommer flera rapporter om en rad drönarangrepp över hela Ryssland, uppger Sky News.

– Minst två personer har skadats efter att en ukrainsk drönare som förstördes av ryskt luftvärn föll på ett hus i Moskvaregionen, framhåller tjänstemän enligt kanalen.

Det ryska försvarsdepartementet uppger även själva samtidigt att två drönare skjutits ned i regionen Belgorod, som gränsar till Ukraina, inom loppet av en och en halv timme.

Tre flygplatser i Moskva stängda

På tisdagsmorgonen går rysk militär dessutom ut med att man stoppat ytterligare två ukrainska drönare över Svarta havet under måndagskvällen.

– De kraschade i vattnet 40 kilometer från Kryms kust, meddelar ryska tjänstemän.

Uppemot 90 flyg in och ut från Moskva har också störts efter att Ryssland stoppat en ukrainsk drönare i Ruzsky-distriktet väster om huvudstaden.

Ytterligare en drönare har skjutits ned i ett annat närliggande distrikt och som en följd har tre stora flygplatser i Moskva stängt som en konsekvens.

Ukraina har inte officiellt tagit på sig något primärt ansvar för drönarangreppen på ryskt territorium, skriver Sky News.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen