UPPGIFTER: Putin varnar Moskva – “Stanna hemma”

2023 08 22

Putinregimen uppges ha gått ut med en tydlig order till huvudstaden inför torsdagen.

På torsdag, den 24 augusti, infaller Ukrainas självständighetsdag.

Samma dag har ukrainska styrkor i sociala medier antytt att man kommer att intensifiera angrepp mot den ryska huvudstaden Moskva.

Och mycket talar för att Vladimir Putin och Kreml tar varningarna på allvar.

Skarp order

Under sommaren har Moskva redan utsatts för ett större antal attacker med drönare.

Ministrietornet i affärskomplexet Moskva City, som är arbetsplats för ett flertal av Rysslands ministerier, har varit särskilt utsatt.

I bakgrund av detta ska nu en skarp order ha gått ut till personal om att inte gå till jobbet på torsdag, enligt ukrainska uppgifter.

– Anställda som verkar i Moskva Citys “Ministrietorn” har fått instruktioner om att hålla sig borta från sina kontor den 24 augusti på Ukrainas självständighetsdag, framhåller den ukrainska säkerhetsexperten Maria Avdeeva på X, tidigare känt som Twitter.

– Ukrainas nationella helger har rödmarkerats i kalendern av en rysk tjänsteman.

Angrepp över hela Ryssland i natt

Redan under natten till tisdag kommer flera rapporter om en rad drönarangrepp över hela Ryssland, uppger Sky News.

– Minst två personer har skadats efter att en ukrainsk drönare som förstördes av ryskt luftvärn föll på ett hus i Moskvaregionen, framhåller tjänstemän enligt kanalen.

Det ryska försvarsdepartementet uppger även själva samtidigt att två drönare skjutits ned i regionen Belgorod, som gränsar till Ukraina, inom loppet av en och en halv timme.

Tre flygplatser i Moskva stängda

På tisdagsmorgonen går rysk militär dessutom ut med att man stoppat ytterligare två ukrainska drönare över Svarta havet under måndagskvällen.

– De kraschade i vattnet 40 kilometer från Kryms kust, meddelar ryska tjänstemän.

Uppemot 90 flyg in och ut från Moskva har också störts efter att Ryssland stoppat en ukrainsk drönare i Ruzsky-distriktet väster om huvudstaden.

Ytterligare en drönare har skjutits ned i ett annat närliggande distrikt och som en följd har tre stora flygplatser i Moskva stängt som en konsekvens.

Ukraina har inte officiellt tagit på sig något primärt ansvar för drönarangreppen på ryskt territorium, skriver Sky News.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen