UPPGIFTER: Putin lurar västvärlden – sprider två lögner

2024 03 28

Ryssland kan inte besegra varken Ukraina eller väst om västvärlden mobiliserar sina resurser.

Den hjälp Vladimir Putin får av Nordkorea, Iran och Kina skulle inte räcka på långa vägar jämfört med den samlade kapaciteten hos medlemsländerna i Nato och EU .

Av den anledningen ska uppfattningen om att Ryssland sakta men säkert trycker tillbaka de ukrainska styrkorna för att på lång sikt vinna kriget betraktas som en rysk påverkanskampanj.

Det uppger den amerikanska tankesmedjan Institute for the the Study of War, ISW.

– Föreställningen att kriget inte går att vinna på grund av Rysslands dominans är en rysk informationsoperation, som ger oss en glimt av Kremls verkliga strategi och enda verkliga hopp om framgång, framhåller tankesmedjan i en ny uppdatering.

"Alternativ verklighet"

Strategins syfte är att få USA att tröttna och därmed permanent avsluta sitt stöd för det ukrainska försvaret, vilket skulle ge Ryssland mer eller mindre öppet mål att bekämpa ett isolerat Ukraina.

Den ryska strategin som betyder mest är därför inte Moskvas stridsstrategi, utan snarare Kremls strategi för att få oss att se världen som den vill att vi ska se den och fatta beslut i den Kreml-genererade alternativa verklighet som kommer att tillåta Ryssland att vinna i den verkliga världen, uppger ISW.

Väst har svårt att stå emot

Moskvas påverkanskampanj är massiv.

Den har siktat in sig på hela det spektrum av beslutsfattare i västvärlden – eller personer som informerar om beslut som fattats.

Och de flesta samhällen är inte rustade att stå emot desinformationen, varnar ISW.

– Perceptionsmanipulation är en av Kremls kärnfunktioner – den släpps nu lös med full kraft på den västerländska allmänheten som Kremls enda strategi för att vinna i Ukraina.

Två kategorier av lögner

Enligt ISW finns två huvudsakliga kategorier av ryska påståenden som är helt falska men som sprids med stor kraft för att vilseleda den västerländska allmänheten.

- USA riskerar att fastna i evigt krig

- “Verkliga” problem i det egna landet nedprioriteras.

Det ryska målet uppges vara solklart: USA ska dra slutsatsen att Rysslands seger i Ukraina är oundviklig och väst måste hålla sig vid sidan av.

– Och Moskva lyckas alldeles för väl i denna ansträngning, varnar ISW.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen