UPPGIFTER: Putin har nu fattat beslutet – Till krig mot Ukraina

2022 02 12

USA:s president har informerat sina närmast allierade i Europa om att Putin nu har beslutat sig för att anfalla Ukraina.

Detta uppger den ansedda brittiska tidningen The Guardian.

Anfalla Ukraina

Joe Biden skall ha informerat flera allierade i samband med ett videomöte som ägde rum på fredagskvällen enligt diplomatiska källor. Beskedet var att Rysslands diktator Vladimir Putin redan har fattat beslut om att gå till anfall mot Ukraina enligt USA:s bedömningar.

Ordern inte given

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan vill inte bekräfta uppgifterna från videosamtalet utan tycks delvis tillbakavisa uppgifterna.

– Vi ser inget som säger att ett slutgiltigt beslut har tagits – att ordern har givits, säger Jake Sullivan.

Både och möjligt

Samtidigt kan båda uppgifterna var korrekta – USA kan ha informerat sina allierade om att man bedömer att Ryssland nu beslutat sig för att gå till anfallskrig mot Ukraina samtidigt som ett slutgiltigt beslut inte fattats – eftersom Putin fortfarande har möjlighet att stoppa det första beslutet.

Det indikerar amerikanska källor.

Bild från Justin Trudeau

Kanadas premiärminister Justin Trudeau lade ut en bild på sina sociala mediekonton som tydligt visar vilka ledare som deltog i videomötet på fredagskvällen.

◾USA:s president Joe Biden

◾Kanadas premiärminister Justin Trudeau

◾Storbritanniens premiärminister Boris Johnson

◾Frankrikes president Emmanuel Macron

◾Tysklands förbundskansler Olaf Scholz

◾Italiens premiärminister Mario Draghi

Tre deltagare representerade inte enskilda länder utan istället organisationer.

◾Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg

◾EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen

◾Europeiska Rådets ordförande Charles Michel

44 miljoner invånare

USA gick på fredagskvällen ut och meddelade att det är ökad risk att Ryssland går till attack mot Ukraina och betecknar det som en ”tydlig sannolikhet" och att det kan ske innan vinter-OS avslutas den 20 februari.

Ett ryskt anfallskrig kan därmed inledas mot Ukraina och dess 44 miljoner invånare vilken dag som helst.

Relativt snabbt

– Det är uppenbart för oss att det är en tydlig sannolikhet för att Ryssland väljer att agera militärt och det finns skäl att tro att det kan ske inom en relativt snabb tidsram, säger USA:s säkerhetsrådgivare när han fick frågor av reportrar vid en presskonferens i Vita Huset.

Norge och Danmark

En rad länder uppmanar nu sina medborgare att lämna Ukraina medan tid är. Regeringen Jonas Gahr Støre i Norge och Regeringen Mette Frederiksen i Danmark uppmanar alla norrmän och danskar att lämna Ukraina.

Biden ringer Putin i dag

President Biden kommer att tala med Vladimir Putin under ett telefonsamtal i dag lördag uppger amerikanska medier. Han förväntas då ytterligare inskärpa att Västs sanktioner mot Ryssland blir mycket kraftfulla om Putinregimen anfaller Ukraina.

Putin kan ro tillbaka

Europeiska diplomater säger till The Guardian att det fortfarande finns möjlighet att undvika ett krig även om Putin redan fattat beslutet.

– Praktiska åtgärder kommer att ske på marken på grund av beslutet [om att gå till krig mot Ukraina] men Putin kan fortfarande ro tillbaka, säger diplomaten.

Kan stoppas

– Det finns fler beslutspunkter längs vägen, poängterar diplomaten som därmed menar att krigsbeslutet kan stoppas innan första trupperna korsar gränsen till Ukraina.

Foto Justin Trudeau FB

Text: Redaktionen