UPPGIFTER: Putin har börjat härma Ukraina

2023 09 05

Den ansedda brittiska tankesmedjan Royal United Services Institute for Defense and Security Studies (RUSI) larmar om en oroväckande trend på slagfältet i Ukraina.

Enligt tankesmedjan har den ryska armén ”lärt sig och inspirerats” av ukrainska styrkor under den pågående ukrainska motoffensiven.

RUSI framhåller att ryska trupper börjat överge gammal sovjetisk krigsföring.

Den ryska armén har istället tagit lärdom av Ukrainas modernare krigsföring som landet utvecklat i samarbete med väst och Nato.

Tankesmedjans analytiker pekar bland annat på att Ryssland har övergett artilleristrategier som utvecklades under andra världskriget till förmån för en mer modern och komplex strategi, som Ukraina använder sig av.

”Oroväckande”

– Det är en oroväckande trend, skriver RUSI i en rapport om krigets utveckling.

– Det kommer sannolikt att förbättra det ryska artilleriets förmåga avsevärt, fortsätter tankesmedjans analytiker.

Den nya strategin har resulterat i att Ryssland har förbättrat sina möjligheter att träffa ukrainska ställningar med sitt artilleri.

– Man använder sig av laserstyrda granater och drönare för att attackera ukrainska soldater på ett mer exakt sätt. Den utökade komplexiteten och intensiteten i de ryska drönarattackerna är oroande, skriver RUSI.  

Övergett strategi från Sovjettiden

Tidigare under kriget har den ryska armén plikttroget använt sig av en artilleristrategi från Sovjettiden.

Enligt strategin anser det vara nödvändigt att avfyra minst 720 artillerigranater för att slå mot fiendens stridsposition.

Strategin har varit ohållbar.

Den ständiga beskjutningen har lett till ammunitionsbrist och den har avslöjat var de ryska artillerisystemen är utplacerade, uppger RUSI.  

Foto: M. Studzinski resp President of Russia Office

Text: Redaktionen