UPPGIFTER: Putin avvisade fredsavtal

2022 09 15

Kort innan Rysslands invasion av Ukraina avisade den ryska diktatorn Vladimir Putin ett fredsavtal som hade kunnat förhindra kriget.

Tre källor, som står nära den ryska ledningen, uppger att Ryssland och Ukraina hade enats om ett fredsavtal innan invasionen, rapporterar Reuters.

Enligt källorna uppfyllde avtalet Moskvas krav om att Ukraina inte skulle närma sig Nato.

Putins sändebud i Ukraina, Dmitrij Kozak, uppges ha meddelat Vladimir Putin om villkoren i avtalet.

Enligt nyhetsbyråns källor sa Kozak till Putin att han ansåg att avtalet hade klubbat bort behovet för Ryssland att fortsätta en storskalig invasion av Ukraina. Kozak uppmanade diktatorn att anta fredsavtalet. Men förslaget avisades av Putin.

– Efter den 24 februari fick Kozak grönt ljus; han fick ett avtal. Han tog tillbaka det, men de bad honom att avbryta. Allt avbröts. Putin ändrade helt enkelt planen, säger en källa till Reuters.

Nato och Ukraina

Putin har vid upprepade tillfällen försökt legitimera sitt anfallskrig genom att hävda att Nato expanderar österut och kryper allt närmare Rysslands gränser.

Innan invasionen hävdade diktatorn att Nato planerade att rekrytera Ukraina till alliansen. Putin sa att det representerade ett existentiellt hot mot Ryssland, vilket tvingade honom att reagera.

Men trots att Putin fick garantier om att Ukraina inte skulle gå med i Nato, så valde han att fortskrida med sitt brutala anfallskrig. 

–  Eftergifterna som förhandlats fram av hans medhjälpare gick inte tillräckligt långt och han hade redan utökat sina mål till att omfatta annektering av ukrainskt territorium, säger en källa till Reuters.

Kreml förnekar avtal

Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov förnekar uppgifterna.

– Det har absolut ingen relation till verkligheten. Inget sådant har någonsin hänt. Det är absolut felaktig information, säger han till Reuters.

Ukraina har inte bekräftat källornas uppgifter.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen