UPPGIFTER: Putin annonserar stort besked i dag

2023 01 18

I dag, onsdag, ska den ryska diktatorn Vladimir Putin hålla ett tal i samband med att 80-årsdagen sedan belägringen av Leningrad (nuvarande St Petersburg) uppmärksammas i Ryssland.

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW, rapporterar att Putin under talet kan annonsera ett stort besked som påverkar kriget i Ukraina.

– Putin är förtjust i att använda symboliska datum för att ge stora besked till det ryska folket. Flera ryssvänliga militärbloggare har flaggat för att han kommer att ta tillfället i akt, framhåller ISW.

Två scenarier

Enligt tankesmedjan planerar Putin att annonsera en av följande saker:

- En andra mobiliseringsvåg

- En krigsförklaring mot Ukraina

Under det över tio månader långa anfallskriget har Putinregimen kallat invasionen för en ”speciell militär operation”.

En krigsförklaring skulle innebära att Putin kan tillkännage allmän mobilisering, vilket i praktiken innebär att Ryssland omorganiseras inför ett krig och kan kalla in en större del av befolkningen till kriget i Ukraina.  

Diktatorn har redan genomfört en ”partiell mobilisering” i landet. Närmare 300 000 reservister ska skickas till Ukraina.

Enligt flera uppgifter är Moskva inte nöjda. Putinregimen planerar en andra mobiliseringsvåg.  

– Ukraina och västerländsk underrättelsetjänst har upprepade gånger varnat för att Putins nya mobiliseringsorder kommer annonseras i mitten av januari, rapporterar ISW.

Ny order

Under gårdagen utfärdade Putin nya direktiv för kriget i Ukraina.

I samtal med den nyutsedde befälhavaren, Valerij Gerasimov, påstås Putin ha beordrat att hela det ukrainska området Donbas ska erövras innan april, rapporterar Kyiv Independent med hänvisning till ukrainska underrättelseuppgifter.

– Donbas, som består av regionerna Donetsk och Luhansk, kommer att vara den ryska militären högsta prioritet under de kommande månaderna, bekräftar Andriy Yusov, talesperson för det ukrainska försvarsministeriets underrättelsetjänst, till Kyiv Independent.

Ryssland ockuperar större delen av Luhansk-regionen och en betydande del av Donetsk.

Ryska framsteg i regionerna har dock uteblivit under krigets senare fas. 

Efter en lyckad motoffensiv har Ukraina lyckats befria flera byar och städer i Donetsk-regionen. Den 1 oktober befriade landets väpnade styrkor den strategiskt viktiga staden Lyman i norra Donetsk.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen