UPPGIFTER: Problem för tusentals flyg – uppe i luften
2024 04 24
Tusentals kommersiella flygningar har fått uppleva störningar i sina GPS-system.
Störningarna misstänks bero på elektroniska attacker från Ryssland under det pågående kriget i Ukraina, enligt brittiska medier.
Bland annat ska omkring 46 000 flygningar ha fått problem med sina navigeringsdata när de flugit över Östersjön mellan augusti och mars, visar en granskning från The Sun.
Även ansedda The Guardian rapporterar om samma sak.
Enligt tidningen har 3 800 flyg från eller till Storbritannien fått GPS-signaler blockerade under det senaste halvåret.
"Kommer fortsätta"
Att blockera eller störa GPS-data kan utgöra en säkerhetsrisk eftersom den används för att underlätta navigeringen av planet, men det finns i regel ytterligare system som förebygger katastrofer.
Fenomenet kallas för “spoofing” och går ut på att störa signaler genom att skicka falsk data till satelliter som i sin tur kan resultera i felaktiga platsrapporter.
– Ryska väpnade styrkor har ett brett spektrum av militär utrustning avsedd för GNSS-störningar (Global Navigation Satellite Systems, red. anm.), säger en talesperson för det litauiska försvarsdepartementet till Newsweek.
– Signalstörningar kommer sannolikt fortsätta och negativt påverka den civila luftfarten i regionen.
Flyg över Sverige påverkade
Ett av de många planen som störts är ett brittiskt militärflyg med försvarsministern Grant Shapps ombord. Under en flygning i mars blockerades GPS-signalerna nära Kaliningrad.
Även flyg över Sverige, Tyskland, Danmark och Lettland har påverkats, precis som regioner i Mellanöstern.
– Flygplan riktas mot falska GPS-signaler, vilket snabbt leder till att navigeringsförmågan förloras fullständigt, framhåller pilotkollektivet OPS Group till den amerikanska tidningen.
– Det här något som vi aldrig sett tidigare.
"En väckarklocka"
Störningarna som pågår borde ses som en “väckarklocka” för Storbritanniens militär, enligt en ledande militärexpert.
– Särskilt Ryssland har tidigare haft ett försprång på detta, säger Melanie Garson, docent i internationell säkerhet vid University College London.
– De har haft chansen att använda det mer konkret och det finns en verklig oro över att, särskilt Nato, för närvarande inte matchar den förmågan.
Foto: F. Christopoulos
Text: Redaktionen