UPPGIFTER: Pressas från två sidor

2022 09 22

Liberalernas Johan Pehrson pressas i regeringsförhandlingarna.

Enligt uppgifter till Aftonbladet måste L-ledaren hantera en svår balansgång.

Internt finns det ett stort motstånd mot att ge Sverigedemokraterna inflytande. Samtidigt finns det en annan falang inom partiet, som har en mjukare inställning till SD och som är beredda att gå långt för att få in L i regeringen.  På denna sida står bland annat den ekonomiskpolitiska talespersonen Mats Persson, rapporterar tidningen.

Mats Persson beskrivs som en nyckelperson i regeringsförhandlingarna. Han tillhör Skånefalangen i partiet. En falang som var emot Januariavtalet och tidigt ville öppna för samtal med SD.

Johan Pehrson förväntas följa samma linje.

– Johan är tillförordnad partiledare, valet av honom eller någon annan kommer ske senare. Han kommer behöva all support han kan få om han ska sitta säkert i partiledarvalet. Då är det dumt att inte följa linjen som Mats går på, säger en L-källa till Aftonbladet. 

Skapar problem

Men Johan Pehrson balanserar på en slak lina.

Liberalerna säger nej till SD i en regering, men för att hålla Sverigedemokraternas utanför kommer det att krävas stora eftergifter.

Enligt källor till Aftonbladet kan det handla om att ge SD talmansposten och ordförandeposter i flera av riksdagens utskott. Känsliga frågor som riskerar att väcka ett stort internt missnöje.  

– Problemet man har nu är att inte reta upp partiet internt. Gör man det kommer det bli ett helsike. Då kommer de tappa förhandlingsläge gentemot M och KD. Man försöker desperat att hålla det lugnt, säger en L-källa till Aftonbladet.

Vädjar till EU-kollegor

Johan Pehrson har även fått hantera kritik på Europanivå.

Partiets samröre med SD på nationell nivå har kritiserats kraftigt i Liberalernas partigrupp i EU-parlamentet Renew Europe, som samlar liberala och socialliberala partier.

Enligt uppgifter till DN har det gått så långt att Liberalernas plats i partigruppen ifrågasätts.

Som ett svar på kritiken skrev Johan Pehrson ett brev till Renew Europes gruppledning:

”Med tanke på valresultatet, och de val andra partier har gjort, är det enda sättet att säkra en majoritet tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna att komma överens med Sverigedemokraterna. Det kommer inte att bli lätt.

Sverigedemokraterna, med sin nationalistiska och populistiska agenda, är vår huvudsakliga motståndare... Vi liberaler har tydliga röda linjer för vilka kompromisser som kan göras för att forma en koalition.”

Foto: Liberalerna

Text: Redaktionen