UPPGIFTER: Presidenten krävde Morgan Johanssons hjälp

2022 06 30

Hiphopstjärnan ASAP Rockys arresterades i Sverige i samband med ett bråk 2019.

Det blev en världsnyhet.

USA:s dåvarande president, Donald Trump, erbjöd sig personligen att betala för att artisten skulle släppas och USA hotade med handelsrestriktioner mot Sverige. 

Kontaktade minister

Ärendet prioriterades högt inom Trump-administrationen.

Så högt att presidenten bad sin högsta juridiska rådgivare, Pat Cipollone, att kontakta Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S), rapporterar DN.

Tillsammans med justitiedepartementets rättschef Daniel Ström kopplade Morgan Johansson upp sig mot USA hemma vid köksbordet i Lund.

– Han satt i Vita husets situation room och vi skulle alltså prata om den här ASAP Rocky. Det blev ju en helt surrealistisk upplevelse, säger ministern till DN.

En timmes samtal

Samtalen mellan parterna varade i drygt en timme.

Morgan Johansson berättar att han gång på gång tvingades att upprepa att svenska åklagare är oberoende gentemot regeringen – politiker avgör inte domslut.

En förklaring som var svårköpt.

Trumps representanter malde på och krävde att artisten skulle släppas ur häktet, skriver DN.

– Det var en mycket speciell situation. I vanliga fall är tonen väldigt artig i internationella kontakter, men det här var maktspråk, säger Daniel Ström till tidningen.

Hänvisade till abolition

I ett sista drag hänvisade Trumps representanter till abolition – en bestämmelse i grundlagen som innebär att regeringen kan agera i undantagsfall.

Senast abolition användes var när Sverige på 70-talet inledde en rättsprocess mot terroristerna som sprängde en ambassad i Stockholm. Personerna utlämnades till rättsväsendet i Tyskland.

Att göra samma sak för en häktad artist var inte aktuellt.

Åtgärderna uteblev

Trots ett hårt tonläge och hot om handelsbojkott blev det i slutändan inga åtgärder från USA:s sida. 

ASAP Rocky dömdes för misshandel, fick villkorlig dom och återvände hem.

Donald Trump skrev triumferande på Twitter:

– ASAP Rocky frisläppt ur fängelset och på väg hem till USA från Sverige. Det har varit en skakig vecka, ta hem ASAP, asap!

Minns tillbaka

I en intervju i Fri tanke-podden minns Morgan Johansson tillbaka till de varma julidagarna.

– Det blev storpolitik ganska snabbt och aggressiviteten fanns där hela tiden i kommunikationen från Trumps team. Jag fick frågan vad jag tyckte om att USA:s president tog upp ärendet. Jag sa att det spelar ingen roll vem som tar upp det, det svenska rättsväsendet måste ha sin gång. Jag skulle kunna lagt till att det spelar ingen roll om Gud fader själv hade ingripit, men det sa jag aldrig, berättar han.  

Foto: Donald Trump resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen