UPPGIFTER: Polisen anmälde sig själva efter 10-årings död

2022 11 18

En 15-årig flicka misstänkts för att ha mördat sin 10-årige lillebror.

I dag meddelade kammaråklagare Josefina Yalo att den unga flicka åtalas.

Enligt åtalet ströp flickan sin lillebror till döds med uppsåt.

– Den tilltalade nekar till brott, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Har anmält sig själva

Den 10-årige pojken hittades död i sitt hem den 16 juli. Polisen larmades till flickans hem i samband med dödsfallet. Det var inte första gången.

Enligt  förundersökningen ska polisen bland annat tidigare ha larmats  om att flickan betett sig aggressivt och misshandlat familjemedlemmar vid upprepade tillfällen.

Efter pojkens död har polisen anmält sig själva för tjänstefel och socialtjänsten har genomfört två Lex-Sarah-anmälningar, rapporterar DN.

– I förundersökningen som inleddes när polisen anmälde sig själv för tjänstefel återfinns flera av de larmsamtal och den dokumentation som polisen gjorde vid de tillfällen de tidigare larmats till platsen. Flickan misshandlade vid upprepade tillfällen både sin lillebror och sin mamma, hon slog sönder möbler och inredning i lägenheten och hon var ofta mycket hotfull, uppger tidningen.

Trots larmsamtal och dokumentation lade polisen ner förundersökningen. Polisen tog inte heller kontakt med den 10-årige pojken, trots att det framgick att han utsatts för våld och tvingades bevittna misshandel av mamman.

– Det var också orsaken till att polisen anmälde sig själv för tjänstefel efter att lillebrodern hittats död, framhåller DN.

Anmälan om misstänkt tjänstefel har lagts ner eftersom uppsåt eller oaktsamhet inte kunde bevisas.

Fakta polisens särskilda utredningar (SU)

- Om förundersökning inleds eller inte skiljer sig åt mellan olika typer av brott. Exempelvis inleds förundersökning vid mindre än 10 procent av tjänstefelen.

- Förundersökning är den utredning som genomförs när brott misstänks ha begåtts. I SU:s ärenden är det alltid en åklagare från Särskilda åklagarkammaren som bestämmer om det ska inledas en förundersökning eller inte.

- Ärenden avseende poliser utgör som tidigare den största gruppen, och poliser är också den grupp av befattningshavare som är klart störst till antalet. Andelen anmälda poliser har dock minskat från 2020 till 2021, vilket beror på att en allt större andel ärenden klassificerats som ”oklar anställning”.

- Tiden det tog att handlägga ett ärende var i genomsnitt 65 dagar under 2021. Medelgenomströmningstiden är oförändrad jämfört med 2020, men är samtidigt klart lägre än tidigare år.

Källa: Polisen

Arkivfoto: Polisen Malmö 

Text: Redaktionen