UPPGIFTER: Polisen anmälde sig själva efter 10-årings död

2022 11 18

En 15-årig flicka misstänkts för att ha mördat sin 10-årige lillebror.

I dag meddelade kammaråklagare Josefina Yalo att den unga flicka åtalas.

Enligt åtalet ströp flickan sin lillebror till döds med uppsåt.

– Den tilltalade nekar till brott, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Har anmält sig själva

Den 10-årige pojken hittades död i sitt hem den 16 juli. Polisen larmades till flickans hem i samband med dödsfallet. Det var inte första gången.

Enligt  förundersökningen ska polisen bland annat tidigare ha larmats  om att flickan betett sig aggressivt och misshandlat familjemedlemmar vid upprepade tillfällen.

Efter pojkens död har polisen anmält sig själva för tjänstefel och socialtjänsten har genomfört två Lex-Sarah-anmälningar, rapporterar DN.

– I förundersökningen som inleddes när polisen anmälde sig själv för tjänstefel återfinns flera av de larmsamtal och den dokumentation som polisen gjorde vid de tillfällen de tidigare larmats till platsen. Flickan misshandlade vid upprepade tillfällen både sin lillebror och sin mamma, hon slog sönder möbler och inredning i lägenheten och hon var ofta mycket hotfull, uppger tidningen.

Trots larmsamtal och dokumentation lade polisen ner förundersökningen. Polisen tog inte heller kontakt med den 10-årige pojken, trots att det framgick att han utsatts för våld och tvingades bevittna misshandel av mamman.

– Det var också orsaken till att polisen anmälde sig själv för tjänstefel efter att lillebrodern hittats död, framhåller DN.

Anmälan om misstänkt tjänstefel har lagts ner eftersom uppsåt eller oaktsamhet inte kunde bevisas.

Fakta polisens särskilda utredningar (SU)

- Om förundersökning inleds eller inte skiljer sig åt mellan olika typer av brott. Exempelvis inleds förundersökning vid mindre än 10 procent av tjänstefelen.

- Förundersökning är den utredning som genomförs när brott misstänks ha begåtts. I SU:s ärenden är det alltid en åklagare från Särskilda åklagarkammaren som bestämmer om det ska inledas en förundersökning eller inte.

- Ärenden avseende poliser utgör som tidigare den största gruppen, och poliser är också den grupp av befattningshavare som är klart störst till antalet. Andelen anmälda poliser har dock minskat från 2020 till 2021, vilket beror på att en allt större andel ärenden klassificerats som ”oklar anställning”.

- Tiden det tog att handlägga ett ärende var i genomsnitt 65 dagar under 2021. Medelgenomströmningstiden är oförändrad jämfört med 2020, men är samtidigt klart lägre än tidigare år.

Källa: Polisen

Arkivfoto: Polisen Malmö 

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen