UPPGIFTER: Planer för att förvandla USA till diktatur avslöjade

2024 07 06

Nu avslöjas uppgifter om planer på att göra USA till en icke-demokratisk stat.

Planerna finns beskrivna i dokumentet Project 2025, som har tagits fram av tankesmedjan The Heritage Foundation, rapporterar AP.

Den konservativa tankesmedjan anses stå Donald Trump nära.

Dess ordförande Kevin Roberts talade nyligen i Steve Bannons podcast om en ”andra amerikansk revolution”.

– Den kommer att bli blodfri om vänstern tillåter det, säger Kevin Roberts, enligt nyhetsbyrån.

”Självständigt från tyrannisk kung”

I dokumentet Project 2025 beskrivs planer på att göra USA till en auktoritär stat.

Man vill bland annat avveckla statliga institutioner och istället ge mer makt åt presidenten.

Ett annat förslag går ut på att avskaffa ett stort antal statliga tjänstemän och istället ersätta dem med politiskt tillsatta personer.

Talet om en ”andra amerikansk revolution” har väckt både oro och ilska i USA.

– För 248 år sedan förklarade sig Amerika självständigt från en tyrannisk kung, och nu vill Donald Trump och hans allierade göra honom till en sådan, på vår bekostnad, säger James Singer, en talesperson för president Joe Bidens kampanj.

”Auktoritärt maktövertagande”

Flera experter menar att planerna som framkommer i Project 2025 är oroväckande.

USA är redan idag en bristfällig demokrati jämfört med många europeiska länder, menar Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet.

– Men det som föreslås i Project 2025 skulle göra att USA inte längre liknar en demokrati över huvud taget, säger han till Svenska Yle.

Många tolkar Project 2025 som att delar av republikanerna som ligger bakom dokumentet vill avveckla demokratiska institutioner för att kunna göra USA till en auktoritär stat, och alltså i praktiken till en form av diktatur.

– Det som föreslås i den här planen är ett auktoritärt maktövertagande, säger säger Gwenaelle Bauvois, professor i sociologi vid Helsingfors universitet, till kanalen.

– Forskare som har analyserat dokumentet har sagt att det underminerar rättsstatsprincipen, civila friheter samt kvinnors och sexuella minoriteters rättigheter. Det är mycket oroväckande, tillägger hon.

Trump tar avstånd

Donald Trump har tagit avstånd från dokumentet och säger säg inte ha med upphovspersonerna att göra, vilket dock ifrågasätts. Flera av upphovspersonerna har till exempel varit tjänstemän hos Trump.

En aspekt som spär på oron ytterligare är högsta domstolens beslut om att presidenten får full immunitet för eventuella brott begångna under presidentperioden.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Sportkedja stänger allt i Sverige – “Har en sista utförsäljning”

2024 07 06

Sportkedjan Decathlon lägger ner.

Som bekant har det varit ett par tuffa år för svensk ekonomi.

Hög inflation och höjda räntor har lett till att såväl företag som hushåll har fått det tufft.

Konkursansökningarna väller in och många verksamheter tvingas lägga ner.

En av dessa är sportkedjan Decathlon, som inte längre kommer finnas i Sverige.

Lägger ner

Decathlon meddelar att de lägger ner all verksamhet i Sverige.

– Efter 13 år av att dela vår passion för sport med alla våra svenska kunder, kommer vi att upphöra med vår kommersiella verksamhet i Sverige i slutet av juli 2024, meddelar kedjan.

– Självklart kommer vi göra vårt bästa för att fortsätta att hjälpa dig som en del av vårt åtagande gentemot våra kunder och i full överensstämmelse med svensk lag.

“Inte vad vi ville”

Decathlon beklagar beslutet och hänvisar till de tuffa ekonomiska förutsättningarna.

– Genom åren har vi byggt upp en stark relation med er och ni har litat på oss att stödja era sportutövanden och fritidsäventyr, fortsätter kedjan via sin webbsida.

– Även om det inte var så här vi ville avsluta den här resan på grund av passionen hos vårt team här i Sverige och kärleken till det här landet, har den nuvarande globala ekonomiska situationen och dess inverkan på våra aktiviteter i Sverige tvingat oss att tyvärr fatta detta svåra beslut.

En sista utförsäljning

Från och med nu har Decathlon en sista utförsäljning i samband med avvecklingen.

– Innan vi stänger ner kommer vi att ha en utförsäljning i vår Mall of Scandinavia butik, -50 procent på allting från och med den 5e juli. Det här är din sista chans att få tag på några DECATHLON-produkter i Sverige.

Historiskt högt antal

Under det gångna året har de ekonomiska förutsättningarna skapat stora problem i näringslivet, enligt en ny rapport från myndigheten Tillväxtanalys.

– Under 2023 har totalt 8 868 företag gått i konkurs. Det är det högsta antalet konkurser under ett år sedan 1998. Konkurserna har varit särskilt höga sedan maj 2023, då antalet konkurser per månad varit högre än respektive månad tidigare under 00- och 10-talet.

Foto: L. Bresler

Text: Redaktionen


Dansk jätte utmanar Biltema – närmar sig 30 butiker i Sverige

2024 07 05

Den danska detaljhandelskedjan Thansen öppnade sin första butik i Sverige 2022.

Vid lanseringen av butiken meddelade kedjan – som bland annat säljer biltillbehör och reservdelar till bilar och cyklar – att man ska ta upp kampen mot konkurrenten Biltema som har över 60 varuhus i Sverige.

Vi ser det som ett naturligt steg att utvidga vår marknad till att även omfatta Sverige. Sverige är vår granne och brodernation och det finns många likheter mellan oss. Marknaden är stor och vi ser en enorm potential för vår typ av verksamhet, sade Bent Jensen, koncern-vd i en kommentar till Dagens Handel efter inträdet på den svenska marknaden.

Nu har Thansen presenterat resultatet för sitt första riktiga verksamhetsår i Sverige, 2023.

Bolaget redovisar gröna siffror.

Efter att ha öppnat flera nya butiker under fjolåret ökade nettoomsättningen kraftigt från 970 000 kronor till 24,9 miljoner kronor.

Thansen noterade en vinst på en miljon kronor under 2023.

Ett imponerande resultat, rapporterar E-handel.

Sajten pekar på att bolaget lyckats gå med vinst, trots att rörelsekostnaderna ”ökade enormt” under fjolåret – från 3,3 till 44,9 miljoner kronor.

Vill öppna 30 butiker

I slutet av 2024 kommer Thansen ha 15 till 17 butiker i Sverige. Målsättningen är att slå upp 30 butiker i landet senast 2027.

–  Vi letar naturligtvis efter helt rätt lägen och vill ha bra grannar runt oss. Lyckas det så når vi de 30 butikerna på fem år. Ja, på sikt går vi kanske om både Danmark och Norge, sade Thansens Sverigeched Kim Clausen till Dagens Handel för två år sedan.

Fakta Thansen

- Dansk detaljhandelskedja

- Har 84 butiker i Danmark och 40 butiker i Norge

- Sortimentet består bland annat av bildelar/bilutrustning, däck/fälgar, cyklar, camping/marin, elektronik/mobil, verktyg och lek/fritid

- Grundades 1991 av Bent Jensen, som också äger företaget

- Har beskrivits som ”Biltemas främsta utmanare”

Foto: Thansen 

Text: Redaktionen