UPPGIFTER: Pekas ut som massmördare – återvänder till Ukraina i dag

2022 04 06

Massmördarna i Butja har fått ett namn.

De skyldiga soldater uppges tillhöra den ryska 64:e motoriserade skyttebrigaden, rapporterar den ukrainska tidningen Kyiv Independent.

Drog sig tillbaka

Enheten ockuperade Butja i flera veckor innan tillbakadragandet den 31 mars. Brigaden transporterades sedan till Belarus.  

Men nu rapporteras det att skyttebrigaden har återvänt till Ukraina.

På väg tillbaka

Soldaterna har återvänt till striderna i Ukraina i dag, den 6 april, enligt den ukrainska nyhetssajten Euromaidan Press, som hänvisar till uppgifter från huvuddirektoratet för underrättelsetjänsten vid Ukrainas försvarsdepartement.

Enligt de ukrainska rapporterna kommer Ryssland inte att rotera personalen i brigaden. Soldaterna uppges återvända direkt till frontlinjen.

Nya strider

– Från och med den 4 april tog sig brigaden från Ukraina till Belarus, där de har befunnit sig i två dagar nära staden Mozyr. Senast den 6 april kommer soldaterna att transporteras på järnväg till Belgorod i Ryssland och förväntas återvänta till fronten i östra Ukraina – i närheten av Charkiv, skriver huvuddirektoratet för ukrainska underrättelsetjänsten på Facebook.

De konstaterar att i regel får ryska militärenheter betydligt längre vila, men soldaterna från den ryska 64:e motoriserade skyttebrigaden kastas direkt tillbaka in i striderna.

Bakgrund

Natten mellan måndag och tisdag publicerade Ukrainas underrättelsetjänst en lista med drygt 2 000 namn på ryska militärer som enligt ukrainska uppgifter är krigsförbrytare.

Listan publicerade på försvarsdepartementets hemsida. Namn, födelsedatum, passnummer och tjänstegrad angavs.

1 600 soldater

1 600 av soldater på listan tillhör den ryska 64:e motoriserade skyttebrigaden och uppges ligga bakom de fruktansvärda massmorden i Butja, uppger Kyiv Independent.

Flera av männen har sitt ursprung i staden Chabarovsk i Sibirien och jagas numera av Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, som kan avgöra om männen gjort sig skyldiga till krigsbrott eller inte.

Foto: Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin svänger – kan ha nytt mål med kriget

2025 05 02

Rysslands diktator Vladimir Putin ser ut att skifta fokus i Ukrainakriget.

Enligt ny underrättelseinformation, som granskats av amerikanska och andra västerländska tjänstemän, tycks Moskva rikta in sig på redan ockuperade områden och att försöka vända den mycket ansträngda ekonomin i landet.

Det skulle i så fall gå ifrån det övergripande målet om att erövra hela Ukraina, uppger CNN.

– Jag tror att han kanske tänker – jag vill inte säga att han tänker mindre på det – utan på vad som är rimliga mål på kort sikt, säger en högt uppsatt västerländsk underrättelsetjänsteman till kanalen.

Kan bryta eventuellt avtal

Tidigare har underrättelserapporter från USA rapporterat om att Putin kan anse att kriget är till hans fördel och att Ryssland har momentum. Moskva har då uppgetts ha haft förutsättningar för att upprätthålla en längre kamp mot ett “vacklande Ukraina”, skriver CNN.

De nya uppgifterna skulle innebära att Putin svänger.

Däremot uppger samma källor att de är fortsatt skeptiska till att diktatorns påstående om att han vill ha ett fredsavtal stämmer, trots att USA på flera sätt gått Rysslands krav till mötes.

Det finns också en utbredd uppfattning att även om Ryssland går med på en version av avtalet som ligger på bordet kan de försöka återuppta kriget och försöka ta mer av Ukraina på lång sikt, framhäver den amerikanska tv-kanalen.

Hotar återigen att lämna

Under gårdagen kom uppgifter om ett förslag om “benkrossande” amerikanska sanktioner mot Ryssland.

Och natten till fredagen hotar USA återigen att lämna som medlare i fredsförhandlingarna om inget genombrott görs inom kort.

– Jag tror att vi vet var Ukraina står, och vi vet var Ryssland står nu. De är närmare [varandra] , men de är fortfarande långt ifrån varandra, säger USA:s utrikesminister Marco Rubio enligt Reuters.

JD Vance: kriget kommer fortsätta

USA:s vicepresident JD Vance säger samtidigt att han inte tror att kriget i Ukraina kommer att ta slut inom en snar framtid.

– Det kommer att vara upp till ryssarna och ukrainarna, nu när varje sida känner till den andra sidans villkor för fred. Det är upp till dem att komma överens och sätta stopp för denna brutala konflikt. Den kommer inte att ta slut inom den närmaste framtiden, säger Vance till Fox News.

Att snabbt avsluta kriget i Ukraina var ett av Donald Trumps främsta vallöften inför presidentvalet i höstas.

LÄS MER: UPPGIFTER: USA nära stort beslut – ska ”krossa” Ryssland

LÄS MER: Grönt ljus från Trump – amerikanska vapen till Ukraina

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Fiasko för ny lag – alla hushåll måste följa den

2025 05 01

Den 1 januari 2025 infördes en ny avfallslag i Sverige.

Förändringen innebär att det inte längre är tillåtet att slänga textilier i den vanliga soptunnan.

Kläder, även om det så bara gäller gamla strumpor, ska sorteras och återvinnas.

– Textilier och textilavfall måste återvinnas på ett mer ansvarsfullt sätt, eftersom de orsakar stora skador både på miljön och de bidrar också till att förvärra klimatförändringarna i hela världen. Det är helt ohållbart, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vid införandet.

Klagomålen haglar

Fyra månader efter att lagen trätt i kraft haglar dock klagomålen in från stora delar av Sverige.

Frivilligorganisationer, som ansvarar för insamlingen i landets kommuner, befinner sig på bristningsgränsen på grund av avfallets omfattning.

– Insamlingen riskerar att haverera, säger Lars Råsberg, biträdande direktör för biståndsorganisationen Human Bridge.

Svämmar över

Dessutom svämmas secondhandbutiker över av inlämnade textilier. 

Det är en “helt ny verklighet”, rapporterar SR.

– Om vi jämför med tidigare har vi alltid bett om helt rent. Nu idag när vi får in produkter ser vi att vi får in mycket mer skräpiga saker, till exempel smutsig och trasig textil, strumpor, säger Christel Breum, försäljningschef på Stadsmissionen i Malmö, till radion.

Hon får medhåll av Karolina Skog, miljöminister mellan 2016-2019 och numera senior rådgivare på Stadsmissionen.

– Skåne Stadsmission får lägga 20 procent av sin arbetstid på att sortera ut sådant som inte är återanvändbart, säger hon till SVT.

Fungerar inte i praktiken

Inför påsken vädjade Human Bridge till svenska folket att inte slänga kläder under ledigheten. Avesta kommun har i dagarna uppmanat sina invånare att inte lämna in textilier alls.

I grunden handlar det om att den nya lagen inte fungerar i praktiken, enligt kritikerna. Mängder med textilier som ingen vill ha behöver brännas.

– Man kommer behöva förbränna mycket för det finns ingen vettig hantering av det, säger Anna Vilén som är kommunikationschef för Sysav, ett avfallsbolag i Malmö, till SVT.

Ny lag kan införas 2028

I Sverige konsumeras 14 kilo textil per person och år. Kläder utgör omkring tio av dessa.

Romina Pourmokhtari har inte bemött kritiken.

– Vi måste ta tillvara på de resurser vi har, minska utvinningen av nya råvaror och minska våra avtryck på miljön och klimatet, sade klimat- och miljöministern när lagen presenterades.

Till hösten väntas ett EU-beslut om att de som producerar kläder för marknaden också ska ta ansvar för det som inte säljs, det vill säga skräpet.

En sådan lag kan införas först 2028, enligt SVT.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen