UPPGIFTER: Pekar ut ministern som ett särskilt problem

2022 05 18

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har pekats ut av Turkiet som ett särskilt problem i relationen med Sverige.

Det uppger flera regeringskällor för Expressen.

Problematiserar möten

Enligt källorna riktar Turkiet skarp kritik mot flera möten som Hultqvist har deltagit i.

Bland annat har försvarsministern haft möten med företrädare för kurdiska styrkor som deltagit i strider mot IS i Syrien. Turkiet klassar de kurdiska styrkorna som terrorister.

– Man kan tycka att det inte borde vara ett problem, men det är ett problem för Turkiet att Peter Hultqvist har haft de här mötena, säger en källa till Expressen.

Inte unika möten

Exakt vilka möten det handlar om specificeras inte, men 2016 tog Hultqvist emot befälhavare för YPJ – den kvinnliga delen av YPG-gerillan.

Mötena som försvarsministern har anordnat är dock långt ifrån unika. USA och flera andra medlemsländer av Nato har anordnat liknande träffar. Turkiet uppges dock ha stört sig på att en så pass hög representant för Sverige, som den svenska försvarsministern, deltog på mötena med kurderna, uppger källorna till tidningen.

Finns med i rapport

Peter Hultqvist uppges även vara med på en turkisk lista från 2019, där försvarsministern tillsammans med andra svenska och europeiska toppolitiker stämplas som PKK-sympatisörer.

Även Vänsterpartiets tidigare partiledare Jonas Sjöstedt uppges finnas med i den turkiska rapporten.

”Finns en enighet”

Peter Hultqvist har tidigare kommenterat Turkiets ovilja att säga ja till en svensk Natoansökan.

– Vi kommer att sända en grupp tjänstemän som kommer att föra diskussioner och ha en dialog med Turkiet, så får vi se hur den här frågan ska lösas ut och vad det här egentligen handlar om. Men de signaler vi har fått från Nato är att det finns en enighet om att både Sverige och Finland ska få komma in, sa han till SVT efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan konstaterat att hans land kommer att säga nej till en svensk-finsk ansökan.

Foto: M. Jerrard

Text: Redaktionen