UPPGIFTER: Panikscener bland Putins soldater

2023 04 14

Nervositeten stiger bland de ryska soldaterna.

Det menar Ivan Fedorov, borgmästare i ockuperade staden Melitopol.

Han befinner sig för närvarande i exil, men säger sig ha fått flera rapporter om hur de ryska trupperna i regionen uppträder på ett sätt som signalerar stor oro.

– De börjar få panik och som en följd ökar de trycket på våra invånare, säger Ivan Fedorov i en intervju med France24.

"Om inte värre"

Enligt borgmästaren krävs det inte mer än att ryska soldater hör hur civilbefolkningen pratar ukrainska, eller upptäcker böcker på ukrainska, för att de ska agera.

Sådant beteende gör att människorna förs till polis för att förhöras.

– Om inte någonting värre, säger Ivan Fedorov.

Förbereder att slå tillbaka

Melitopol används som huvudstad i den ryskockuperade delen av Zaporizhzhia-regionen. 

Samma region som snabbt togs över av Ryssland efter invasionen, och som i höstas var en av de regioner som olagligt ropades ut som annekterade av Vladimir Putin själv – vilket fördömdes internationellt.

Men så kommer det inte att förbli länge till, menar Ivan Fedorov.

Såväl militären som civilbefolkningen förbereds nu för att ta tillbaka sitt område – och man tänker börja med Melitopol.

– Efter att våra soldater avockuperat vår stad måste vi – som ett team – göra den beboelig igen så snabbt som möjligt, säger Ivan Fedorov, och tillägger att ryssarna ofta tar med sig ambulanser, polisbilar och medicinsk utrustning när de drivs tillbaka av ukrainska motoffensiver.

Nya luftangrepp

Under dagen har det rapporterats om nya luftangrepp mot den aktuella regionen.

Det handlar om då ryska attacker mot staden Orikhiv i Zapoprizhzhia, uppger Andriy Yermak, chef för det ukrainska presidentkansliet, enligt Sky News.

– Privata hus och en byggnad skadades, säger han.

"Lever på lånad tid"

I regionen finns även Europas största kärnkraftverk, som vid flera tillfällen hamnat i känsliga lägen på grund av väpnade strider som fått såväl FN som ukrainska myndigheter att gå ut med upprepade varningar om kärnkraftskatastrofer.

– Vi lever på lånad tid, uttryckte Rafael Grossi, chef för FN:s Internationella atomenergi, idag efter att två landminor exploderat i närheten av kärnkraftverket.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen