UPPGIFTER: Panik sprider sig bland ryska familjer i Ukraina

2023 05 01

Nu sprider sig paniken bland ryska familjer som flyttat till områden som Putinregimen invaderat i Ukraina.

Instruktioner om hur dokument och utrustning ska förstöras sänds nu ut till de ryska ockupationsmyndigheterna och dess anställda i östra Ukraina.

Och inte nog med det.

Ukrainas Väpnade Styrkor

De anställda själva befarar att de inom kort måste fly hals över huvud från sina nya bostäder som de olagligen tvingat till sig i samband med att de mördat och fördrivit den ukrainska befolkningen.

– Ryska ockupationsmyndigheterna förbereder evakueringar av sina anställda med familjer från de ockuperade delarna av Zaporizjzja-regionen, rapporterar finska YLE.

Bakgrunden är den större motoffensiv som nu förbereds av Ukrainas Väpnade Styrkor, rapporterar Kyiv Independent.

Ofattbara grymheter

Zaporizjzja-regionen har 1,6 miljoner invånare och är en av de fem regioner som den ryska diktaturen helt eller delvis intagit sedan Putin inledde sitt brutala anfallskrig.

Med tanke på de ofattbara grymheter som den ryska armén begått mot Ukrainas befolkning befarar ryssarna som tillhör ockupationsmyndigheterna att de är långt ifrån säkra om Ukraina återtar territoriet.

Det framgår bland annat av kommentarer i sociala medier i regionen.

Oro även i Krym

Ukrainas Nationella Motståndscenter klargör även att skräcken har spritt sig ända ned till Krymhalvön.

Uppgifter gör gällande att lokala ryska ockupationsmyndigheter på Krym sänder meddelande till ryska sfären i Krym om att förbereda skyddsutrymmen vid möjliga hotsituationer.

– Ryska ockupationsmyndigheter stärker också åtgärderna för att identifiera människor som kan kopplas till Ukrainas partisanrörelser, enligt motståndscentret.

Pågår redan i öster

Ukrainas armé förbereder en omfattande motoffensiv mot Putinregimens styrkor i östra Ukraina.

– Sofistikerade åtgärder avseende Ukrainas planerade motoffensiv är redan pågående i öster, uppger Ukrainas vice försvarsminister på ukrainsk TV.

Fullskalig motoffensiv

– Attacken mot en oljedepå i Krym nyligen är en del av Ukrainas kommande motoffensiv, säger en talesperson vid ukrainska militären till New York Times.

Och det är ingen liten motoffensiv som väntas.

– Den breda, fullskaliga offensiv som alla väntar på, säger Natalia Humeniuk vid Ukrainas Södra Kommando.

Foto: N. Crow resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen