UPPGIFTER: Panik sprider sig bland ryska familjer i Ukraina

2023 05 01

Nu sprider sig paniken bland ryska familjer som flyttat till områden som Putinregimen invaderat i Ukraina.

Instruktioner om hur dokument och utrustning ska förstöras sänds nu ut till de ryska ockupationsmyndigheterna och dess anställda i östra Ukraina.

Och inte nog med det.

Ukrainas Väpnade Styrkor

De anställda själva befarar att de inom kort måste fly hals över huvud från sina nya bostäder som de olagligen tvingat till sig i samband med att de mördat och fördrivit den ukrainska befolkningen.

– Ryska ockupationsmyndigheterna förbereder evakueringar av sina anställda med familjer från de ockuperade delarna av Zaporizjzja-regionen, rapporterar finska YLE.

Bakgrunden är den större motoffensiv som nu förbereds av Ukrainas Väpnade Styrkor, rapporterar Kyiv Independent.

Ofattbara grymheter

Zaporizjzja-regionen har 1,6 miljoner invånare och är en av de fem regioner som den ryska diktaturen helt eller delvis intagit sedan Putin inledde sitt brutala anfallskrig.

Med tanke på de ofattbara grymheter som den ryska armén begått mot Ukrainas befolkning befarar ryssarna som tillhör ockupationsmyndigheterna att de är långt ifrån säkra om Ukraina återtar territoriet.

Det framgår bland annat av kommentarer i sociala medier i regionen.

Oro även i Krym

Ukrainas Nationella Motståndscenter klargör även att skräcken har spritt sig ända ned till Krymhalvön.

Uppgifter gör gällande att lokala ryska ockupationsmyndigheter på Krym sänder meddelande till ryska sfären i Krym om att förbereda skyddsutrymmen vid möjliga hotsituationer.

– Ryska ockupationsmyndigheter stärker också åtgärderna för att identifiera människor som kan kopplas till Ukrainas partisanrörelser, enligt motståndscentret.

Pågår redan i öster

Ukrainas armé förbereder en omfattande motoffensiv mot Putinregimens styrkor i östra Ukraina.

– Sofistikerade åtgärder avseende Ukrainas planerade motoffensiv är redan pågående i öster, uppger Ukrainas vice försvarsminister på ukrainsk TV.

Fullskalig motoffensiv

– Attacken mot en oljedepå i Krym nyligen är en del av Ukrainas kommande motoffensiv, säger en talesperson vid ukrainska militären till New York Times.

Och det är ingen liten motoffensiv som väntas.

– Den breda, fullskaliga offensiv som alla väntar på, säger Natalia Humeniuk vid Ukrainas Södra Kommando.

Foto: N. Crow resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen