UPPGIFTER: Öppnar för att avskaffa 40 timmars arbetsvecka
2024 02 05
Förkortad arbetsvecka kan bli en stor valfråga 2026.
Redan i början av december flaggade riksdagsledamoten Annika Strandhäll, ordförande för S-kvinnor, att Socialdemokraterna överväger att driva frågan om förkortad arbetsvecka.
Det skulle till exempel kunna handla om sex timmars arbetsdag eller fyradagarsvecka.
– Ja, det är några av de frågor som vi kommer att titta på, sade Annika Strandhäll till Göteborgs-Posten vid tillfället.
Uppgifter: S-ledningen kan svänga
Längst upp i S-ledningen ska det dock ha funnits en tveksamhet och till och med ett motstånd mot idén, som enligt Expressen på centrala poster avfärdats som “vänsterpopulism”.
Men nu är kretsen kring partiledare Magdalena Andersson (S) på väg att svänga i frågan, uppger källor till tidningen.
– Det här är en vinnarfråga, säger en uppfitslämnare med insyn och syftar på valet 2026 och att partiet nu tittar på en förändring.
Funnits sedan 70-talet
40 timmars arbetsvecka infördes på 1970-talet och har alltså inte förändrats på 50 år.
Om och när Socialdemokraterna landar i ett förslag om konkret förändring skulle det även kunna handla om mer semester, ny “familjevecka” eller fler röda dagar.
Inspiration hämtas från Europa, sade Annika Strandhäll till SVT förra veckan.
Bland riksdagspartierna är det i nuläget bara två partier som vill lagstifta om en arbetstidsförkortning: Vänsterpartier och Miljöpartiet.
Samtliga partier inom Tidöavtalet säger blankt nej vilket öppnar för en het konflikt inför nästa valrörelse.
– Vi behöver fler som arbetar. Att då generalisera och säga att vi ska ha en arbetstidsförkortning, det tror inte jag på, sade Camilla Mårtensson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Liberalerna, till SVT häromveckan.
Testas i andra länder
I flera länder har det genomförts tester för att se hur förkortad arbetstid påverkar saker som produktivitet, arbetsmiljö och arbetarnas välmående.
Den tidigare statsministern Sanna Marin i Finland ville exempelvis testa kortare arbetsvecka inför förra året.
– Människor mår bättre, har lägre sjukfrånvaro, och produktiviteten har ökat. På kortare arbetstid har man alltså fått samma mängd saker gjorda, eller till och med mera, sade Sanna Marin till Svenska Yle 2023.
Foto: M. Bjork
Text: Redaktionne