UPPGIFTER: Ökad chans för att Ukraina får stridsplan av Väst

2022 03 27

Zelensky vädjar på nytt om att få stridsplan från Väst och nu kommer signaler om att USA svängt och säger ja.

Chansen för att Ukraina till slut ska få de omtalade MIG 29-stridsplanen från Väst ser efter gårdagens USA-besök i Polen ut att ha ökat.

USA ska ha svängt

Det indikerar Ukrainas utrikesminister som efter mötet med Joe Biden i Polen i går framhåller att USA inte längre säger nej till att stridsplanen ska kunna sändas till Ukraina, rapporterar The Guardian.

Utanför Natos regi

Ett uttalande från Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba indikerar att överlämnandet av planen nu skulle kunna ske utanför Natos regi och istället direkt från Polen.

Bilateralt toppmöte

– Bollen är nu på Polens sida såvitt vi kan konstatera, framhäver Kuleba enligt The Guardian.

Regeringen Bidens sannolikt viktigaste försvarspolitiska möte utanför USA:s gränser under hela Ukrainakonflikten så här långt ägde rum i går i Polen då både USA:s president, försvarsminister och utrikesminister medverkade vid ett möte med sina polska motsvarigheter.

Militärt stöd

Även delar av Ukrainas regering fanns på plats och mötet avhandlade möjligheten att öka det militära stödet till Ukraina.

En av de främsta punkterna var om och hur Polen kan sända sina MIG 29-plan till Ukraina. En fördel med planen är att de är från Sovjeteran vilket gör att Ukrainas piloter har erfarenhet av att hantera planen.

Alternativ leveransplan

Polens tidigare förslag var att Ukraina skulle få stridsplanen genom att de transporteras via en amerikansk bas i Tyskland vilket USA sade nej till. Signalerna från Ukraina pekar på att man nu diskuterat en alternativ leveransplan.

Vädjar även om stridsvagnar

Samtidigt har Ukrainas president gått ut i en ny vädjan till Väst om att få stridsvagnar och stridsplan.

– Ukraina kan inte skjuta ned ryska missiler med gevär. Och det är omöjligt att hantera Mariupol utan ett betydande antal stridsvagnar, andra bepansrade fordon och förstås flygplan, säger president Zelensky.

Väst vet om det

– USA vet det. Alla Europas politiker vet det. Vi har berättat det för alla, säger Zelensky som har försökt övertala Nato om mer militärt stöd en längre tid nu.

Av-nazifierat minnesmonument

I sitt tal var han även syrlig kring det faktum att ryska styrkor skjutit sönder ett minnesmonument från förintelsen i Drobytsky Yar i Kharkiv där nazisterna mördade tusentals människor under andra världskriget.

Zelensky sa att ryska styrkor har ”av-nazifierat” monumentet.

– 80 år senare dödas de en andra gång – av Ryssland, sa Zelensky.

Foto: A. Zaitcev   

Text: Redaktionen