UPPGIFTER: Ökad chans för att Ukraina får stridsplan av Väst

2022 03 27

Zelensky vädjar på nytt om att få stridsplan från Väst och nu kommer signaler om att USA svängt och säger ja.

Chansen för att Ukraina till slut ska få de omtalade MIG 29-stridsplanen från Väst ser efter gårdagens USA-besök i Polen ut att ha ökat.

USA ska ha svängt

Det indikerar Ukrainas utrikesminister som efter mötet med Joe Biden i Polen i går framhåller att USA inte längre säger nej till att stridsplanen ska kunna sändas till Ukraina, rapporterar The Guardian.

Utanför Natos regi

Ett uttalande från Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba indikerar att överlämnandet av planen nu skulle kunna ske utanför Natos regi och istället direkt från Polen.

Bilateralt toppmöte

– Bollen är nu på Polens sida såvitt vi kan konstatera, framhäver Kuleba enligt The Guardian.

Regeringen Bidens sannolikt viktigaste försvarspolitiska möte utanför USA:s gränser under hela Ukrainakonflikten så här långt ägde rum i går i Polen då både USA:s president, försvarsminister och utrikesminister medverkade vid ett möte med sina polska motsvarigheter.

Militärt stöd

Även delar av Ukrainas regering fanns på plats och mötet avhandlade möjligheten att öka det militära stödet till Ukraina.

En av de främsta punkterna var om och hur Polen kan sända sina MIG 29-plan till Ukraina. En fördel med planen är att de är från Sovjeteran vilket gör att Ukrainas piloter har erfarenhet av att hantera planen.

Alternativ leveransplan

Polens tidigare förslag var att Ukraina skulle få stridsplanen genom att de transporteras via en amerikansk bas i Tyskland vilket USA sade nej till. Signalerna från Ukraina pekar på att man nu diskuterat en alternativ leveransplan.

Vädjar även om stridsvagnar

Samtidigt har Ukrainas president gått ut i en ny vädjan till Väst om att få stridsvagnar och stridsplan.

– Ukraina kan inte skjuta ned ryska missiler med gevär. Och det är omöjligt att hantera Mariupol utan ett betydande antal stridsvagnar, andra bepansrade fordon och förstås flygplan, säger president Zelensky.

Väst vet om det

– USA vet det. Alla Europas politiker vet det. Vi har berättat det för alla, säger Zelensky som har försökt övertala Nato om mer militärt stöd en längre tid nu.

Av-nazifierat minnesmonument

I sitt tal var han även syrlig kring det faktum att ryska styrkor skjutit sönder ett minnesmonument från förintelsen i Drobytsky Yar i Kharkiv där nazisterna mördade tusentals människor under andra världskriget.

Zelensky sa att ryska styrkor har ”av-nazifierat” monumentet.

– 80 år senare dödas de en andra gång – av Ryssland, sa Zelensky.

Foto: A. Zaitcev   

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen