UPPGIFTER: Obehagliga tecken på ny upptrappning

2022 11 30

Rysslands ledare Vladimir Putin kan vara på väg att förbereda ytterligare en mobiliseringsvåg till kriget i Ukraina.

En ny mobilisering kan ske i bakgrund av omfattande problem på slagfältet, främst kopplat till omodern utrustning och fortsatt brist på soldater.

Det uppger tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW, i en ny rapport.

Uppges tvingas lämna "militära meriter"

Man hänvisar till uppgifter som pekar på ryska myndighetsåtgärder, där bland annat ett värvningskontor i staden Kirov ska ha skickat ut en särskild begäran till anställda på ett företag i regionen.

Där uppges man kräva att medarbetarna “klargör sina militära meriter” med deadline vid årsskiftet.

– Ryska styrkor fortsätter att kämpa med föråldrad utrustning och brist på inhemsk personal samtidigt som offentliga handlingar tyder på en sannolik våg av mobilisering, framhåller ISW på Twitter.

Utöver detta ska män som tvingats uppdatera sina uppgifter av militära registrerings- och värvningskontor ha förbjudits att lämna Ryssland.

Förnekat ny mobilisering

Det var i september som Putin beordrade en “partiell” mobilisering av 300 000 nya soldater och en kraftig eskalering av kriget i Ukraina.

Sedan diktatorns besked har Ryssland därefter förnekat att en andra mobliseringsvåg skulle vara aktuellt.

– Inget ytterligare är planerat. Jag kan inte se att det finns ytterligare behov inom överskådlig framtid, uppgav Putin på en pressträff i Kazakstan i mitten av oktober.

"Uppdraget slutfört"

Samma besked kom från andra ministrar i Kreml.

– Vi har slutat att skicka inkallningar till människor, och uppdraget du gav, 300 000 människor, har slutförts, sade Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu till Putin i et tv-sänt möte för en månad sedan.

Förhastade påståenden

Till skillnad från ryska informatörer uppger ISW att de ryska styrkorna möter mycket stora stora svårigheter i kriget.

Vissa ryska militärbloggare gjorde ogrundade påståenden om att ryska styrkor bröt igenom den ukrainska försvarslinjen söder om Bakhmut längs motorvägen T0513 för att avancera mot Chasiv Yar, som skulle skära av en av två återstående ukrainska huvudsakliga markkommunikationslinjer (GLOCs) till Bakhmut, framhåller ISW och tillägger:

– Men sådana påståenden är sannolikt en del av en fortsatt rysk informationsverksamhet och är förhastade, enligt ISW:s tidigare bedömningar.

Krigföring mot civilbefolkningen

De senaste veckorna har kriget framför allt handlat om ryska anfall mot ukrainsk infrastruktur som drabbar den civila befolkningen. I helgen var sex miljoner människor i Ukraina fortfarande helt utan ström och hade varit så i flera dagar.

Anfallen drabbar även vattenförsörjningen, vilket tvingat sjukhus i Kyiv att evakuera sina patienter.

–  Utan vatten är det svårt att driva sjukhuset. Först och främst lider steriliseringsrummen och det är omöjligt att då genomföra insatser, säger Vitaliy Vlasiuk, vice guvernör i Kyivregionen, enligt BBC.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen