UPPGIFTER: Obehagliga tecken på ny upptrappning

2022 11 30

Rysslands ledare Vladimir Putin kan vara på väg att förbereda ytterligare en mobiliseringsvåg till kriget i Ukraina.

En ny mobilisering kan ske i bakgrund av omfattande problem på slagfältet, främst kopplat till omodern utrustning och fortsatt brist på soldater.

Det uppger tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW, i en ny rapport.

Uppges tvingas lämna "militära meriter"

Man hänvisar till uppgifter som pekar på ryska myndighetsåtgärder, där bland annat ett värvningskontor i staden Kirov ska ha skickat ut en särskild begäran till anställda på ett företag i regionen.

Där uppges man kräva att medarbetarna “klargör sina militära meriter” med deadline vid årsskiftet.

– Ryska styrkor fortsätter att kämpa med föråldrad utrustning och brist på inhemsk personal samtidigt som offentliga handlingar tyder på en sannolik våg av mobilisering, framhåller ISW på Twitter.

Utöver detta ska män som tvingats uppdatera sina uppgifter av militära registrerings- och värvningskontor ha förbjudits att lämna Ryssland.

Förnekat ny mobilisering

Det var i september som Putin beordrade en “partiell” mobilisering av 300 000 nya soldater och en kraftig eskalering av kriget i Ukraina.

Sedan diktatorns besked har Ryssland därefter förnekat att en andra mobliseringsvåg skulle vara aktuellt.

– Inget ytterligare är planerat. Jag kan inte se att det finns ytterligare behov inom överskådlig framtid, uppgav Putin på en pressträff i Kazakstan i mitten av oktober.

"Uppdraget slutfört"

Samma besked kom från andra ministrar i Kreml.

– Vi har slutat att skicka inkallningar till människor, och uppdraget du gav, 300 000 människor, har slutförts, sade Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu till Putin i et tv-sänt möte för en månad sedan.

Förhastade påståenden

Till skillnad från ryska informatörer uppger ISW att de ryska styrkorna möter mycket stora stora svårigheter i kriget.

Vissa ryska militärbloggare gjorde ogrundade påståenden om att ryska styrkor bröt igenom den ukrainska försvarslinjen söder om Bakhmut längs motorvägen T0513 för att avancera mot Chasiv Yar, som skulle skära av en av två återstående ukrainska huvudsakliga markkommunikationslinjer (GLOCs) till Bakhmut, framhåller ISW och tillägger:

– Men sådana påståenden är sannolikt en del av en fortsatt rysk informationsverksamhet och är förhastade, enligt ISW:s tidigare bedömningar.

Krigföring mot civilbefolkningen

De senaste veckorna har kriget framför allt handlat om ryska anfall mot ukrainsk infrastruktur som drabbar den civila befolkningen. I helgen var sex miljoner människor i Ukraina fortfarande helt utan ström och hade varit så i flera dagar.

Anfallen drabbar även vattenförsörjningen, vilket tvingat sjukhus i Kyiv att evakuera sina patienter.

–  Utan vatten är det svårt att driva sjukhuset. Först och främst lider steriliseringsrummen och det är omöjligt att då genomföra insatser, säger Vitaliy Vlasiuk, vice guvernör i Kyivregionen, enligt BBC.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen