UPPGIFTER: Nytt kaffe kan vända krisen
2025 02 16
Ett nytt kaffe kan vara till hjälp för att vända den pågående kaffekrisen.
Kaffet har blivit allt dyrare de senaste åren.
Efterfrågan på kaffe växer för varje år, samtidigt som produktionen minskar.
Men det kan finnas en lösning, eller åtminstone en dellösning, på problemet.
Forskare vill lösa krisen
Enligt forskare kommer kaffeproduktionen att minska kraftigt fram till 2050, i värsta fall med upp till 50 procent, rapporterar SVT. Detta bland annat på grund av klimatförändringarna.
Samtidigt har efterfrågan ökat rejält, och väntas fortsätta öka under överskådlig tid.
Resultatet att försämrad tillgång och högre efterfrågan är kraftiga prisökningar.
Men forskare hoppas att kaffekrisen åtminstone delvis kan lösas – med hjälp av labbodlat kaffe.
- Det är exakt samma som man tänker sig med labbodlat kött. Man tar en cell från hela kaffeplantan och så odlas det i en bioreaktor, säger Charlotte Bunge, doktorand på Stockholm Resilience Center vid SU, till kanalen.
Odlas i labbet
Redan förra året rapporterades att forskare vid forskningsinstitutet VTT i Finland hade odlat en cellmassa som motsvarar kaffe.
Det har länge funnits så kallade ”low tech”-varianter som är gjorda på exempelvis lupiner, vilket ofta har druckits i samband med kriser, historiskt sett.
Men nu har forskarna alltså börjat odla kaffe i labbet med hjälp av celler från kaffeplantor.
– Sen finns det en sak som heter ”precisionsfermentering”. Då använder man inte en vanlig kaffeplanta. Istället används en annan produkt, som havre eller malt, säger Charlotte Bunge.
Kaffet allt dyrare
Det finns en förhoppning om att labbodlat kaffe ska bidra till att lösa kaffekrisen, och liknande förhoppningar finns om kakao.
Labbodlat kaffe finns dock ännu inte på marknaden, och det lär dröja innan det kan ersätta vanligt kaffe i någon högre utsträckning.
Kaffekrisen har tagit hårt på många. I slutet av 2024 noterade råkaffepriset den högsta noteringen på 50 år, enligt BBC.
Dessutom ser kaffet ut att bli ännu dyrare under 2025.
– Efterfrågan på råvaran är fortsatt hög, medan lager som innehas av producenter och rosterier rapporteras vara på låga nivåer, sade Fernanda Okada, kaffeprisanalytiker på S&P Global Commodity Insights, till kanalen i slutet av förra året.
Foto: Clay Banks
Text: Redaktionen