UPPGIFTER: Natotoppmöte i Sverige nästa vecka

2022 08 18

Regeringen har i det tysta bjudit in Turkiet till Sverige för att diskutera Natoavtalet mellan länderna. 

Toppmötet planeras att hållas nästa vecka den 26 augusti, rapporterar Aftonbladet.

Även Finland kommer att delta på mötet. 

Parterna kommer på ett ”fördjupat sätt” diskutera Natoavtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet, uppger Aftonbladet

– Det är det första mötet utifrån uppgörelsen som nu förhoppningsvis ska genomföras, säger Beliz Celasin Rende, biträdande informationschef på turkiska utrikesministeriet, till Aftonbladet.

Svensk inbjudan

Enligt tidningens uppgifter sker toppmötet efter att en inbjudan gått ut till Turkiet och Finland från Magdalena Anderssons statssekreterare och Nato-förhandlare Oscar Stenström under sommaren.

Den svenska regeringen uppges ha bjudit  in Turkiets biträdande utrikesminister Sedat Önal och Ibrahim Kalin, utrikespolitisk rådgivare åt president Recep Tayyip Erdogan.

UD svarar

Svenska UD vill inte gå in i detalj på innehållet i det planerade mötet.  

Men i en skriftlig kommentar uppger UD:s presstjänst att mötet är en del av överenskommelsen mellan Sverige, Finland och Turkiet.

– I överenskommelsen med Finland och Turkiet ingår att vi ska träffas i en mekanism för dialog mellan våra tre länder. Ett första möte för att diskutera uppförandet av denna mekanism planeras i närtid, framhåller UD enligt Aftonbladet.

Hela avtalet

Sverige och Finlands avtal med Turkiet har publicerats på Natos hemsida.

Här är avtalet i sin korthet:

  • Sverige och Finland ska fullständigt samarbeta med Turkiet i kampen mot PKK och dess medlemsförbund.
  • Sverige och Finland ska visa solidaritet med Turkiet i kampen mot terrorism i alla dess former och manifestationer.
  • Finland och Sverige bekräftar att det inte ska finnas några nationella vapenembargon mellan länderna
  • Sverige och Finland ska inte stödja organisationerna PYD/YPG och FETO (Gülenrörelsens).
  • En strukturerad samarbetsmekanism för delning av underrättelser i kampen mot terrorism och organiserad brottslighet ska inrättas mellan länderna. Länderna ska etablera en gemensam, strukturerad dialog och samarbetsmekanism vid alla nivåer av myndigheter, inklusive mellan brottsbekämpande och underrättelsetjänster.
  • Sverige och Finland ska vidta konkreta åtgärder för utlämning av terroristbrottslingar och hantera Turkiets begärda utvisningar eller utlämningar av terrormisstänkta skyndsamt och grundligt, med hänsyn till information, bevis och underrättelser som tillhandahålls av Turkiet. Länderna ska även upprätta nödvändiga bilaterala ramar för att underlätta utlämning och säkerhetssamarbete med Turkiet, i enlighet med den europeiska konventionen för utlämning.
  • Sverige och Finland ska utreda och förbjuda eventuella insamlings- och rekryteringsaktiviteter för PKK och dess medlemsförbund.
  • Sverige och Finland ska motverka desinformation mot Turkiet och förhindra att ländernas inhemska lagar missbrukas till förmån eller främjande av terroristorganisationer.

                                                                     

Foto: Nato

Text: Redaktionen