JUST NU: Regeringens besked om Nato kan komma tidigare än förväntat

2022 04 21

Socialdemokraterna uppges samlas i ett heldagsmöte för att lämna ett tidigare besked om de säkerhetspolitiska överläggningarna i partiet.

Enligt uppgifter kallar partiet nu till ett heldagsmöte imorgon, fredag, som ska landa i en rapport om det säkerhetspolitiska läget i Sverige, rapporterar Aftonbladet.

På dagordningen står i högsta grad frågan om medlemskap i Nato.

Deadline tidigareläggs

Mötet innebär enligt samma uppgifter att ett besked om slutsatserna nu tidigareläggs från 31 maj till den 13 maj. 

– Det är den första större diskussionen i partiet, säger en källa till tidningen.

Utrikesministern bekräftar

Uppgifterna bekräftas av utrikesminister Ann Linde. Redan i eftermiddag träffas riksdagspartierna på Utrikesdepartementet för att diskutera säkerhetsläget och Nato.

– Finland har redan kommit ut med sin analys, och det finns ett starkt tryck på att även vi i Sverige ska komma med vår analys, säger Ann Linde till Sveriges Radio.

Organiserar möten

De senaste veckorna har det pågått en intern debatt inom Socialdemokraterna om att säga ja eller nej till medlemskap i Nato.

Under maj kommer partiet att samlas i olika forum och möten i hela landet – enbart kopplat till Natofrågan.

Ska fattas skyndsamt

Efter att partiet har debatterat färdigt ska beslut om Sveriges säkerhetspolitiska inriktning tas i frågan av partistyrelsen. Socialdemokraterna och statsminister Magdalena Andersson har flaggat för att det inte ska dra ut på tiden.

– Jag ser ingen anledning att skjuta på beslutet. Vi har val senare i september och måste även kunna fokusera på det då, sade Magdalena Andersson för en dryg vecka sedan.

Moderaterna kritiserar

Partiet har samtidigt fått kritik från oppositionen för att processen går för långsamt.

– Socialdemokraterna har aviserat att de ska ha en omfattande intern diskussion inom sitt parti. Det må vara nödvändigt, men denna senkomna och något yrvakna insikt får inte sinka processen, säger moderaterna och riksdagsledamöterna Pål Jonsson och Hans Wallmark i ett gemensamt uttalande till Svenska Dagbladet.

Foto: Regeringskansliet 

Text: Redaktionen