UPPGIFTER: Något är fel med diktatorn

2023 08 23

Kinas diktator Xi Jinping har plötsligt dragit sig tillbaka från det pågående toppmötet mellan BRICS-länderna i Sydafrika.

Xi Jinping skulle hålla ett tal vid mötet, men dök aldrig upp.

Istället bad han sin handelsminister Wang Wentao att framföra talet.

Den kinesiska regimen har inte gått ut med en förklaring till Xi Jinpings försvinnande, vilket har spätt på spekulationerna om att ”något är fel” med diktatorn, rapporterar Sky News.

”Mycket märkligt”

Bill Bishop, verksam vid Sinocism, en populär nyhetssajt om Kina, har kommenterat Xi Jinpings frånvaro.

Kinaexperten berättar att diktatorn i princip varit frånvarande under hela augusti.

– Att hoppa av i sista minuten ser mycket märkligt ut. I avsaknad av användbar information från Kina så kommer ryktesspridningen att fortsätta, säger Bishop till Sky News.   

Väldigt sällsynt beslut

Podcasten China Global South Project, som rapporterar om Kinas engagemang i Afrika, har även uttalat sig om den uppmärksammade händelsen.

– Att säga att Xi Jinpings frånvaro är extraordinär är en underdrift. Kinesiska ledare missar aldrig koreograferade evenemang som detta.

James Palmer, biträdande redaktör för tidskriften Foreign Policy, tror att diktatorns frånvaro kan bero på en sviktande hälsa.   

– Det är mycket troligt att Xi Jinping hoppade över talet för att han är sjuk, framhåller Palmer.

Fem kontroversiella länder 

Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika ingår i den så kallade Bricsgruppen.

Ländernas syn på den rådande världsordningen distanserar sig från västvärldens.

Inte minst gällande kriget i Ukraina. 

Kina, Sydafrika och Indien har vägrat att fördöma Rysslands invasion av Ukraina, även om stödet till Moskvas anfallskrig har varierat.

Brasiliens president Lula da Silva har däremot kallat den ryska invasionen för en "kränkning av Ukrainas territoriella integritet” efter påtryckningar från USA.

– Man är mycket tydligare i ordvalen mot väst, mot de finansiella institutionerna. Men när det kommer till Ryssland blir man närmast akademiker, med väldigt snygga formuleringar där man inte ställer sig på Rysslands sida, men inte heller fördömer, framhåller Johan Ripås, SVT:s Afrikakorrespondent, i en kommentar till tv-kanalen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen