UPPGIFTER: Mycket positivt besked nära för Ukraina

2022 12 13

President Zelensky och Ukrainas armé är nära att få ett mycket glatt besked.

Det uppger flera amerikanska källor för CNN nu i kväll.

I slutfasen

USA:s president Joe Biden är bara några dagar ifrån att meddela att USA säger ja till att ge Ukraina ett av de vapensystem som landet har allra högst upp på sin önskelista.

Det handlar om det högavancerade missilförsvarssystemet Patriot.

– Två myndighetspersoner och en senior regeringsperson uppger att Regeringen Biden är i slutfasen avseende att fatta beslut om att sända Patriot till Ukraina, rapporterar TV-kanalen.

President Joe Bidens motiv

Ukraina har önskat att få Patriotsystemet i flera månader men de logistiska utmaningarna när det gäller både leverans och handhavande är mycket stora.

Trots det avser nu USA sända vapensystemet till Kyiv enligt uppgifterna och myndighetspersoner i Washington är tydliga med vad som är orsaken som får det att väga över för Biden.

– Verkligheten på marken [i Ukraina], uppger en talesperson till CNN.

För att rädda liv

Joe Biden vill att Ukrainas Väpnade Styrkor får allt tyngre vapen för att kunna rädda så många liv som möjligt undan Rysslands diktator och hans brutala anfallskrig mot Ukraina.

– USA:s försvarshögkvarter Pentagons planer måste godkännas av USA:s försvarsminister Lloyd Austin innan förslaget sänds till Joe Bidens kontor för signatur, rapporterar CNN

Hela tre källor uppger dock att försvarsministern väntas godkänna vapenleveransen.

Patriotsystemet är ett av världens effektivaste system när det gäller att identifiera och genskjuta inkommande missiler.

FAKTA: Patriots Vapensystem

Betyder: Phased Array Tracking Radar to Intercept of Target

Skyddar mot: Flygplan, kryssningsmissiler, stora drönare, kortdistansmissiler

Upptäcker: Kan upptäcka över 50 potentiella mål samtidigt inom 10 mils radie

Länder som har Patriot: Tyskland, Japan, Nederländerna, Sydkorea, Polen, Sverige, Qatar, UAE, Rumänien, Spanien, Taiwan, Kuwait, Saudiarabien, Grekland och Israel, uppger DW.

Kan gå snabbt

Patriotmissilerna skulle vara en stor hjälp för Ukraina i kampen mot den ryska regimens ständiga bombardemang mot landets sjukhus, äldreboenden, bostäder och energisystem med mera.

– Så snart beslutet fattats väntas Patriot sändas snabbt under kommande dagar, uppger CNN.

– Ukrainarna förväntas skolas in i hur vapensystemet används vid USA-basen Grafenwoehr i Tyskland, uppger källor.

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen