UPPGIFTER: Mycket positivt besked nära för Ukraina

2022 12 13

President Zelensky och Ukrainas armé är nära att få ett mycket glatt besked.

Det uppger flera amerikanska källor för CNN nu i kväll.

I slutfasen

USA:s president Joe Biden är bara några dagar ifrån att meddela att USA säger ja till att ge Ukraina ett av de vapensystem som landet har allra högst upp på sin önskelista.

Det handlar om det högavancerade missilförsvarssystemet Patriot.

– Två myndighetspersoner och en senior regeringsperson uppger att Regeringen Biden är i slutfasen avseende att fatta beslut om att sända Patriot till Ukraina, rapporterar TV-kanalen.

President Joe Bidens motiv

Ukraina har önskat att få Patriotsystemet i flera månader men de logistiska utmaningarna när det gäller både leverans och handhavande är mycket stora.

Trots det avser nu USA sända vapensystemet till Kyiv enligt uppgifterna och myndighetspersoner i Washington är tydliga med vad som är orsaken som får det att väga över för Biden.

– Verkligheten på marken [i Ukraina], uppger en talesperson till CNN.

För att rädda liv

Joe Biden vill att Ukrainas Väpnade Styrkor får allt tyngre vapen för att kunna rädda så många liv som möjligt undan Rysslands diktator och hans brutala anfallskrig mot Ukraina.

– USA:s försvarshögkvarter Pentagons planer måste godkännas av USA:s försvarsminister Lloyd Austin innan förslaget sänds till Joe Bidens kontor för signatur, rapporterar CNN

Hela tre källor uppger dock att försvarsministern väntas godkänna vapenleveransen.

Patriotsystemet är ett av världens effektivaste system när det gäller att identifiera och genskjuta inkommande missiler.

FAKTA: Patriots Vapensystem

Betyder: Phased Array Tracking Radar to Intercept of Target

Skyddar mot: Flygplan, kryssningsmissiler, stora drönare, kortdistansmissiler

Upptäcker: Kan upptäcka över 50 potentiella mål samtidigt inom 10 mils radie

Länder som har Patriot: Tyskland, Japan, Nederländerna, Sydkorea, Polen, Sverige, Qatar, UAE, Rumänien, Spanien, Taiwan, Kuwait, Saudiarabien, Grekland och Israel, uppger DW.

Kan gå snabbt

Patriotmissilerna skulle vara en stor hjälp för Ukraina i kampen mot den ryska regimens ständiga bombardemang mot landets sjukhus, äldreboenden, bostäder och energisystem med mera.

– Så snart beslutet fattats väntas Patriot sändas snabbt under kommande dagar, uppger CNN.

– Ukrainarna förväntas skolas in i hur vapensystemet används vid USA-basen Grafenwoehr i Tyskland, uppger källor.

Text: Redaktionen