UPPGIFTER: Samtal om kärnvapen mellan ryska generaler

2022 11 02

Ryska generaler på den absolut högsta nivån har fört samtal om att använda taktiska kärnvapen i Ukraina.

Det uppger två amerikanska underrättelsekällor, rapporterar New York Times.

Enligt källorna har ryska generaler diskuterat om, när och hur taktiska kärnvapen kan användas i Ukraina.

– Samtalen uppges ha skrämt Biden-administrationen eftersom de indikerar hur stor den ryska frustrationen är efter motgångar på slagfältet i Ukraina. Samtalen antyder även att Putins kärnvapenhot inte bara är tomt prat, skriver tidningen.

Inga nya indikationer

Underrättelsekällorna betonat dock att den amerikanska militären inte har några bevis som tyder på att den ryska armén börjat förflytta eller transportera kärnvapen.

– Det finns heller inga taktiska åtgärder som indikerar att de har inlett förberedelserna, uppger källorna.

Informationen i samtalen nådde amerikansk underrättelsetjänst i mitten av oktober, erfar New York Times.

Vill inte kommentera

John Kirby, talespersonen för USA:s nationella säkerhetsråd, vill inte kommentera uppgifterna.

Han konstaterar dock att USA ser allvarligt på situationen.

– Vi har varit tydliga från början. Rysslands kommentarer om en potentiell användning av kärnvapen är djupt oroande. Vi tar det på största allvar, säger Kirby enligt New York Times.

Så många kärnvapen har Ryssland

Pentagon uppskattar att Ryssland har drygt 2 000 taktiska kärnvapen i sitt lager.  Taktiska kärnvapen är designade  för att användas på slagfältet. Tanken är att det ska leda till en snabb framgång när man snabbt och effektivt slår ut motståndarens styrkor.

Under historiens gång har ett taktiskt kärnvapen aldrig använts i strid. Om Ryssland beslutar sig för att göra det i Ukraina blir det således första gången någonsin som en stat använder sig av det brutala vapnet.

Fakta taktiska kärnvapen

  • Taktiska kärnvapen är kärnvapen med kort till medellång räckvidd. Dessa kärnvapen har olika räckvidder, allt från 60 kilometer och uppåt.
  • Alla kärnvapenstater har taktiska kärnvapen i sina arsenaler och till denna typ av vapen räknas bland annat flygbomber, gravitationsbomber, kort-distansmissiler, torpeder med mera.
  • Taktiska kärnvapen brukar också benämnas som ”mindre kärnvapen” och ”slagfältsbomber”. Men kärnvapenstyperna har trots allt en enorm genomslagskraft. Till och med USA:s minsta kärnvapen med en sprängkraft på 0,3 kiloton TNT skulle ge skador långt utöver en vanlig bomb.
  • Källa: Lär om kärnvapen

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen