UPPGIFTER: MP sänder ut nödrop – och här är Socialdemokraternas svar

2022 07 03

Miljöpartiet sänder nu ut nödrop om hjälp från Socialdemokraterna för att rädda sig kvar i riksdagen.

Även Aftonbladets ledarsida har gått ut med att Socialdemokraterna behöver gripa in. 

Vill hamna på samma bild

Detta rapporterar nu Expressen som framhåller att Miljöpartiet har efterfrågat draghjälp från Socialdemokraterna.

Mer exakt är önskemålet att Magdalena Andersson (S) som åtnjuter skyhöga popularitetssiffror ska göra gemensamma framträdanden med de båda MP-ledarna.

Tanken är bland annat att om Per Bolund och Märta Stenevi kan synas på bilder tillsammans med statsministern så skall det sända signaler om att Miljöpartiet är nödvändigt för en valseger.

Vill ha draghjälp

Miljöpartiet skall även ha förhoppningar om gemensamma utspel tillsammans med Magdalena Anderssons (S) parti.

De Gröna vill helt enkelt ha draghjälp i valkampanjen från Socialdemokraterna.

– Det finns en sådan önskan från vårt håll, säger en person med insyn inom Miljöpartiet till tidningen.

MP-källan anser att Socialdemokraterna kan göra mer för att lyfta MP över spärren.

Varnar för Mordor

Aftonbladets ledarsida resonerar på ett liknande sätt och har gått ut med vad de anser att Magdalena Andersson och S behöver göra.

– Mp måste komma in, annars ser det kört ut. Här behövs liknande initiativ som på högerkanten för att visa att Mp behövs för att det ska bli match, framhäver Aftonbladets ledarsida.

– Om Magdalena Andersson vill fortsätta vara statsminister måste hon se till att Mp kommer in och de rödgröna mitten-vänsteralternativ hon förfogar över håller ihop.

– Annars vinner Mordor, framhåller S-profilen Daniel Suhonen på Aftonbladets ledarsida.

Kalla handen

Men enligt uppgifter till Expressen ser Miljöpartiet ut att få kalla handen av Socialdemokraterna.

– Det finns en oro att förknippas med MP just nu.

– De måste klara det här själva, säger en S-källa till tidningen.

ANALYS

Miljöpartiets popularitet är nere på mycket låga nivåer efter en mandatperiod där även partiets båda ledare har mycket låga förtroendesiffror.

Samtidigt har Liberalerna lyft till de högsta nivåerna på flera år och ser nu ut att komma in i riksdagen vilket innebär ett rejält lyft för moderatledaren Ulf Kristerssons chanser att bli statsminister.

Om Liberalerna får 4 procent samtidigt som Miljöpartiet faller ur riksdagen så bäddar det för en rejäl svängning mot höger i svensk politik.

Nya förfrågningar väntar

Men Socialdemokraternas partiledare vill inte kopplas samman med Miljöpartiet då det kan leda till att MP-negativa väljare som strömmat till S under våren då kan komma att lämna partiet igen innan valdagen.

Om MP inte har nått 4 procent innan sista veckan innan valdagen lär det emellertid komma nya förfrågningar från De Gröna om att få synas tillsammans med Magdalena Andersson under valspurtens sista självande dagar.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen