UPPGIFTER: M köpte annons om förintelseöverlevare

2022 09 09

En googling på förintelseöverlevaren Hédi Fried ledde till en annons som Moderaterna köpt i syfte att parera kritiken mot partiets samarbete med SD. Enligt partiet handlar det om en enskild medarbetares beslut. 

Inför valet har diskussionerna om Ulf Kristerssons omdebatterade löfte till förintelseöverlevaren Hédi Fried blossat upp igen.

Det var inför förra valet 2018 som M-ledaren, enligt en artikel från DN, lovade Fried att aldrig samarbeta med SD.

– Han bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande. Vi skildes åt i god vänskap, sa Hédi Fried efter mötet med Kristersson.

Efter valet 2018 öppnade M för samtal med SD. Ulf Kristersson började prata med SD:s Jimmie Åkesson.

Något som fick Hédi Fried att reagera.

– Jag reagerade naturligtvis med besvikelse. Han lovade ju att aldrig ha något samröre med Sverigedemokraterna. Det är fortfarande samma parti som han tidigare inte var beredd att samarbeta med, sa hon till Expressen.

”Ett missförstånd”

I en artikel från 2019 i SvD med rubriken ”Hédi Fried bekräftar Kristerssons bild av SD-löfte”, försvarar Ulf Kristersson öppningen till SD.

–  Det har blivit ett missförstånd om vad som sades. Jag har aldrig sagt att jag aldrig ska prata med Sverigedemokraterna. Självklart inte. Däremot var jag entydig med vårt gemensamma besked före valet, att de fyra allianspartierna sökte gemensamt regeringsansvar utan samarbete med Sverigedemokraterna, sa han till SvD.

– Det stämmer som han säger, svarade Hédi Fried i ett meddelande till DN.

Köpt annons

På fredagsmorgonen visade en google-sökning på ”Hédi Fried” att en annons som länkade till artikeln i SvD placerades högst upp i sökningen.

Ovanför rubriken står det tydligt:

”ANNONS: Finansierad av MODERATA SAMLINGSPARTIET RIKSORGANISATIONEN”.

Moderaterna svarar: "Agerade omedelbart"

Enligt Moderaterna handlar annonsköpet om en enskild medarbetares "felaktiga beslut". 

– Det var ett beslut av en enskild medarbetare att köpa sökordet på Google. Det borde inte ha skett. Så fort vi blev uppmärksammade på detta så agerade vi omedelbart och stoppade det, säger Moderaternas pressavdelning till Aftonbladet. 

Foto: Axel Adolfsson Moderaterna

Text: Redaktionen