UPPGIFTER: Läckande ledning misstänks saboterad

2022 09 27

Både Nord Stream 1 och 2 läcker gas.

Redan på måndagen kom rapporter att Nord Stream 2 läcker gas och att fartyg och flyg var tvungna att undvika komma för nära läckan.

Inte långt senare stod det klart att även Nord Stream 1 läcker gas.

– Det här måste vara medvetet gjort, antingen av dykare eller u-båt, framhåller den tyska sajten Tagesspiegel och hänvisar till källor i den tyska regeringen.

Den första läckan uppmärksammades genom att tryckfall upptäcktes, varpå bubblor syntes sippra upp till ytan i närhet av den danska ön Bornholm, rapporterade den tyska nyhetsbyrån Deutsche Welle.

Ligger långt ifrån varandra

Timmar senare framkom att även den andra gasledningen var skadad.

– De tre platserna ligger förhållandevis långt från varandra, säger Tobias Nicander på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, till Aftonbladet.

Ingen, varken företrädare för gasledningarna eller den tyska regeringen, säger annat än att man känner till de skadade ledningarna och att händelserna utreds.

Det var när Tagesspiegel senare, under natten till i dag, refererade till tyska regeringen där källor hävdar att medvetet sabotage inte är osannolikt.

Undersökningar pågår

Företrädare för gasledningarna vill inte exakt berätta hur man går vidare, men säger till Aftonbladet:

– Vi har informerat myndigheterna och jag kan repetera att vi undersöker omständigheterna, säger man.

Vidden av läckaget är okänd, men gasen har den egenskapen att den löser upp sig i vattnet.

Både Nord Stream 1 och 2 har varit i fokus under sin livstid. Nord Stream 1 stängdes av i september, medan Nord Stream 2 aldrig började användas i och med Rysslands attack på Ukraina.

Nya teorin – två alternativ

Den tyska regeringen utreder händelsen, rapporterar Tagesspiegel. Enligt tidningens uppgifter diskuteras två huvudalternativ.

För det första, enligt initiala spekulationer, kan ukrainska eller Ukraina-anslutna styrkor vara ansvariga. Om gasleveransen via Nord Streams rörledningar tillfälligt skulle stoppats skulle gasleveranser från Ryssland till Tyskland och Centraleuropa endast vara möjliga via Yamal-förbindelsen som går via det polska och ukrainska rörledningsnätet.

För det andra är misstänkts så kallad "falsk flagg"-operation av Ryssland. Detta kan skapa ytterligare osäkerhet och gaspriset kan möjligen drivas upp igen och förvärra den europeiska energipriskrisen, som nyligen har lättat minimalt.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen