UPPGIFTER: Kyiv tomt på ryssar – Putin planerar segerattack

2022 04 06

Rysslands trupper sägs ha lämnat Kyiv och dess närområde, men “hemska” och “barbariska” attacker väntar i östra delarna av landet.

– Vi bedömer att alla ryssar har lämnat, säger en amerikansk tjänsteman enligt Sky News.

Hotet kvarstår

Bedömningen har gjorts efter att Kyivs statsråd idag meddelade att 89 människor, inklusive fyra barn, har dött i Ukrainas huvudstad sedan invasionen den 24 februari. 

Enligt statsrådet ska nu staden vara “säkrare”, även om det fortfarande finns hot från luften och från långdistansvapen.

Väntar sig “barbariska” attacker

Att ryska soldater nu har lämnat Kyivregionen innebär dock inte att diktaturen är redo att ge upp kriget. Tvärtom, enligt uppgifter från BBC.

Istället är bedömningen att man lägger sin kraft på östra regionerna, inklusive Donetsk och Luhansk. Enligt Nato väntas den nya ryska offensiven i östra landet bli både “hemsk” och “barbarisk”. 

Putin planerar seger

Det uppges vara troligt att Vladimir Putin har som mål att presentera en seger i Ukraina i samband att Ryssland firar Segerdagen 9 maj, till minne av besegrandet av Nazityskland 1945.

Med tanke på att det enbart är en månad bort varnar dock myndigheter för att Putin tar sig vatten över huvudet och ger sig in i en situation han inte kan hantera.

“Tappat initiativet”

Samtidigt som Putin påstås ta ut segern i förskott rapporterar tjänstemän från väst att Ryssland har “helt tappat initiativet” i militäroperationen. 

I Moskva är man i full gång med att behöva omdefiniera hur man ska presentera innebörden av den påstådda succén i “specialoperationen”, rapporterar BBC.

Usel form

De styrkor som har lämnat Kyiv ska för närvarande befinna sig i Belarus.

Trupperna ska dock vara i otroligt dålig form. Enligt BBC:s myndighetsuppgifter ska en attack mot regionerna kring Donetsk och Luhansk vara minst en vecka bort, troligtvis ännu mer.

Ukrainas starkaste försvar

Flera rapporter har tidigare gjort gällande att Putin har missbedömt motståndet som Ryssland skulle stöta på i Ukraina. 

De ukrainska trupperna i Donbas, östra Ukraina, sägs vara de bäst tränade och beväpnade enheterna i hela landet. Mycket som ett resultat över ett försvar som utvecklats sedan ryska annekteringen av Krim 2014.

Foto: F. Andrejevic resp President of Russia

Text: Redaktionen