UPPGIFTER: Kritik från diktatorns innersta krets

2022 10 08

Så sent som häromdagen uttryckte en företrädare för Vladimir Putins styrkor i Ukraina kritik mot presidenten och hans sätt att hantera kriget.

Det var Kirill Stremousov, chef för den annekterade Cherson-regionen, som i en video på Telegram uttryckte sin kritik mot ledningen i Kreml för de bristfälliga ryska framgångarna i kriget.

– De militära förlusterna får vi skylla på inkompetenta befälhavare, påstod han.

Nu kommer ny kritik mot diktatorn i Kreml.

Och enligt uppgifter från Washington Post, som i sin tur fått informationen från en källa inom USA:s underrättelsetjänst kommer den nu från personer i direkt närhet till Putin.

Kritik mot insatsen överlag

Enligt tidningen rör den svidande kritiken inifrån Kreml den militära insatsen i största allmänhet.

– Misskötsel av krigsinsatsen, framhåller källan.

Och fler funderrättelserapporter i riktning Kreml dyker upp:

– Sedan starten av ockupationen har vi sett ett växande orosmoment från ett antal personer från Putins inre krets, framhöll ytterligare en västerländsk underrättelseperson, enligt tidningen.

Peskov förnekar splittring

Kritiken är den hittills största indikationen på att allt inte går enligt planerna för Ryssland.

Företrädare för Kreml viftar bort allvaret i det hela.

– Allt detta är en vanlig del av arbetsprocessen, understryker Dimitrij Peskov, talesperson för Kreml, enligt tidningen.

Han tillstår att ledare i den ryska krigsorganisationen varit oense i hur mobiliseringen ska ske och kriget drivas, men han förnekar upprorstendenser i presidentens innersta krets.

De som brukar sägas vara en del av Putins närmaste är bland annat kolleger från hans tid inom KGB, samt personer han träffade och lärde känna under sin tid som rådgivare till S:t Petersburgs borgmästare på 1990-talet.

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen