UPPGIFTER: Kraftig kritik mot Turkiet – stor frustration i Sverige

2022 11 30

Turkiets krav på att Sverige ska utlämna flera personer med kopplingar till terrorism har dominerat nyhetsbevakningen sedan Ankara presenterade sin kravlista för Sverige och Finland.

Frustrationen över att personer, som Turkiet betraktar som terrorister, håller sig undan i Sverige är stor i Ankara.

Men i Sverige finns en liknande frustration, erfar SVT Nyheter.

Flera källor inom det svenska rättsväsendet uppger att Turkiet inte agerar tillräckligt kraftfullt mot kriminella som Sverige efterlyser. Enligt SVT:s uppgifter håller sig ett tiotal grovt kriminella personer sig undan i landet. 

– Vi försöker sträcka ut handen till Turkiet och varna för att det kan bli ett nytt Spanien. Det vill vi inte, säger en anonym källa som jobbar mot internationell brottslighet till SVT Nyheter.

Saknar utlämningsavtal

Källorna förklarar att det finns två primära anledningar till att tungt kriminella flyr till Turkiet.

För det försa saknar landet ett utlämningsavtal med Sverige.

För det andra har brottslingarna en stor möjlighet att bli medborgare i Turkiet, vilket ökar deras skydd.

– En av de efterlysta från Sverige som är internationellt efterlyst av både Sverige och FBI, bland annat för synnerligen grov narkotikabrottslighet, har i krypterade chattar beskrivit Turkiet som ”gangstrarnas paradis”, uppger SVT.

Pekar ut ekonomin

Den prisbelönte turkiske kriminalreportern Timur Soykan pekar ut Turkiets svaga ekonomi som en huvudförklaring till varför grovt kriminella söker sig till landet.

Han hävdar att Turkiet blivit en ”fristad för kriminella”.

– Regeringens pengabehov gör Turkiet till ett land som utnyttjas av internationella kriminella organisationer och där man enkelt kan röra sig med svarta pengar, och där det är väldigt lätt att tjäna pengar. Dessutom får de medborgarskap, säger han till tv-kanalen.

Dementerar uppgifterna

Den turkiska regeringen dementerar uppgifterna.

President Recep Tayyip Erdogans talesperson Ibrahim Kalin kallar anklagelserna för ”grundlösa”, rapporterar SVT.

Hela avtalet

Sverige och Finlands avtal med Turkiet har publicerats på Natos hemsida.

Här är avtalet i sin korthet:

  • Sverige och Finland ska fullständigt samarbeta med Turkiet i kampen mot PKK och dess medlemsförbund.
  • Sverige och Finland ska visa solidaritet med Turkiet i kampen mot terrorism i alla dess former och manifestationer.
  • Finland och Sverige bekräftar att det inte ska finnas några nationella vapenembargon mellan länderna
  • Sverige och Finland ska inte stödja organisationerna PYD/YPG och FETO (Gülenrörelsens).
  • En strukturerad samarbetsmekanism för delning av underrättelser i kampen mot terrorism och organiserad brottslighet ska inrättas mellan länderna. Länderna ska etablera en gemensam, strukturerad dialog och samarbetsmekanism vid alla nivåer av myndigheter, inklusive mellan brottsbekämpande och underrättelsetjänster.
  • Sverige och Finland ska vidta konkreta åtgärder för utlämning av terroristbrottslingar och hantera Turkiets begärda utvisningar eller utlämningar av terrormisstänkta skyndsamt och grundligt, med hänsyn till information, bevis och underrättelser som tillhandahålls av Turkiet. Länderna ska även upprätta nödvändiga bilaterala ramar för att underlätta utlämning och säkerhetssamarbete med Turkiet, i enlighet med den europeiska konventionen för utlämning.
  • Sverige och Finland ska utreda och förbjuda eventuella insamlings- och rekryteringsaktiviteter för PKK och dess medlemsförbund.
  • Sverige och Finland ska motverka desinformation mot Turkiet och förhindra att ländernas inhemska lagar missbrukas till förmån eller främjande av terroristorganisationer.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen