UPPGIFTER: Konton avslöjade – uppviglade till våld

2022 04 19

De konton som ska ha eldat på konflikten mellan demonstranter och polisen under helgen uppges vara samma konto som slog mot Socialtjänsten tidigare i år.

Igår bekräftade polisen att uppvigling till våld i samband med de upplopp som uppstod under påskhelgen har kommit från utländska konton på sociala medier.

Nu avslöjas det att ett av dessa konton även ledde den påverkanskampanj som riktades mot Socialtjänsten i Sverige tidigare under året, uppger Dagens Nyheter.

Egyptisk influencer

Tidningen har gjort en kartläggning som visar att det handlar om ett arabspråkigt Youtube-konto.

Bilder och filmer från kravallerna spreds snabbt i sociala medier. Enligt DN publicerade bland annat en stor influerare från Egypten en video som skickats från Sverige.

Halv miljon följare

Videon var 18 minuter lång och hade rubriken “Muslimer hindrar koranbränning och Rasmus flyr tillsammans med polisen”. 

Kontot har över en halv miljon följare.

Angrep tidigare Socialtjänsten

Enligt granskningen sprids filmer och hetsande budskap som samma konton som var aktiva i en kampanj tidigare under året som hade Socialtjänsten som angreppsmål.

Myndigheten utsattes för grov kritik och påstods, utan underlag, kidnappa muslimska barn. Kampanjen bedrevs inom Sverige men fick även fäste i flera arabspråkiga länder, enligt DN.

Myndigheten förnekar

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) har däremot förnekat att det skulle finnas någon riktad påverkanskampanj.

– Vi har beredskap för att det kan ske, men vi kan inte konstatera att det pågår någon enskild påverkanskampanj mot Sverige nu, säger Mikael Östlund som är kommunikationschef på myndigheten, enligt SVT.

“Inget organiserat”

Samtidigt uppgav polisen och kommenderingschef Jonas Hysing att man visst bekräftat uppviglingar till våld mot polisen från utländska konton.

När Östlund bads kommentera polisens bild medgav han att så kan vara fallet, men menar att det inte handlar om någonting som är organiserat.

Uppmanade till svensk bojkott

Qatariska kanalen Al-Jazeera uppmanade samtidigt till en bojkott mot Sverige och svenska produkter. Hashtaggen “bojkotta svenska produkter” blev viral i fler arabländer efter att Rasmus Paludan brände en kopia av Koranen i Sverige. 

Flera arabspråkliga influerare har delat information om bojkotten vilket lett till tusentals reaktioner, skriver DN.

Foto: Ingripandepoliserna resp C Jimenez

Text: Redaktionen