UPPGIFTER: Konton avslöjade – uppviglade till våld

2022 04 19

De konton som ska ha eldat på konflikten mellan demonstranter och polisen under helgen uppges vara samma konto som slog mot Socialtjänsten tidigare i år.

Igår bekräftade polisen att uppvigling till våld i samband med de upplopp som uppstod under påskhelgen har kommit från utländska konton på sociala medier.

Nu avslöjas det att ett av dessa konton även ledde den påverkanskampanj som riktades mot Socialtjänsten i Sverige tidigare under året, uppger Dagens Nyheter.

Egyptisk influencer

Tidningen har gjort en kartläggning som visar att det handlar om ett arabspråkigt Youtube-konto.

Bilder och filmer från kravallerna spreds snabbt i sociala medier. Enligt DN publicerade bland annat en stor influerare från Egypten en video som skickats från Sverige.

Halv miljon följare

Videon var 18 minuter lång och hade rubriken “Muslimer hindrar koranbränning och Rasmus flyr tillsammans med polisen”. 

Kontot har över en halv miljon följare.

Angrep tidigare Socialtjänsten

Enligt granskningen sprids filmer och hetsande budskap som samma konton som var aktiva i en kampanj tidigare under året som hade Socialtjänsten som angreppsmål.

Myndigheten utsattes för grov kritik och påstods, utan underlag, kidnappa muslimska barn. Kampanjen bedrevs inom Sverige men fick även fäste i flera arabspråkiga länder, enligt DN.

Myndigheten förnekar

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) har däremot förnekat att det skulle finnas någon riktad påverkanskampanj.

– Vi har beredskap för att det kan ske, men vi kan inte konstatera att det pågår någon enskild påverkanskampanj mot Sverige nu, säger Mikael Östlund som är kommunikationschef på myndigheten, enligt SVT.

“Inget organiserat”

Samtidigt uppgav polisen och kommenderingschef Jonas Hysing att man visst bekräftat uppviglingar till våld mot polisen från utländska konton.

När Östlund bads kommentera polisens bild medgav han att så kan vara fallet, men menar att det inte handlar om någonting som är organiserat.

Uppmanade till svensk bojkott

Qatariska kanalen Al-Jazeera uppmanade samtidigt till en bojkott mot Sverige och svenska produkter. Hashtaggen “bojkotta svenska produkter” blev viral i fler arabländer efter att Rasmus Paludan brände en kopia av Koranen i Sverige. 

Flera arabspråkliga influerare har delat information om bojkotten vilket lett till tusentals reaktioner, skriver DN.

Foto: Ingripandepoliserna resp C Jimenez

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen