UPPGIFTER: Kan fira födelsedagen med kärnvapen

2022 04 07

När Nordkorea ska fira födelsedagen till Kim Jong-Uns farfar befaras landet planera att utföra ett kärnvapentest.

Det skulle i så fall vara det första kärnvapenprovet som Nordkorea utför på nästan fem år. Uppgifterna kommer från en högt uppsatt amerikansk tjänsteman vid namn Sung Kim, särskild representant för Nordkoreas politik vid det amerikanska utrikesdepartementet, rapporterar The Guardian.

“Provocerande åtgärd”

– Vi är oroliga över att Nordkorea i samband med det kommande jubileet kan frestas att vidta ytterligare en provocerande åtgärd, säger Kim till tidningen. 

Helig dag

Datumet för den befarade avfyrningen är den 15 april, uppger The Telegraph. Dagen är helig för den nordkoreanska regimen och diktatorn Kom Jong-Un i synnerhet. 

Det är nämligen samma dag som hans farfar, Kim Il-Sung och grundare av nationen, fyller år.

Höjt misstankar

I år skulle “den eviga presidenten”, som han kallas i Nordkorea, ha fyllt 110 år.

Jubileumet har höjt misstankar i USA om att Nordkorea vill slå firandet på stort med att demonstrera världens mäktigaste och farligaste typ av vapen.

Kärnvapenprov

– Jag vill inte spekulera för mycket, men jag tror att det kan vara ytterligare en missiluppskjutning. Det kan vara ett kärnvapenprov, säger Sung Kim.

Sex tester

Sedan 2006 har Nordkorea utfört sex stycken test av kärnvapen.

Fyra av dem har skett under den nuvarande ledaren Kim Jong-Un. Det senaste skedde 2017, strax före diktatorn mötte den tidigare USA-presidenten Donald Trump.

Dödläge i samtalen

Den nuvarande amerikanska presidenten Joe Biden har krävt ett återupptagande av samtalen med Nordkorea, men har samtidigt meddelat att målen med samtalen ska vara att Nordkoreas tillgång till kärnvapen måste försvinna.

Analytiker menar att det blir en svår nöt för Biden att knäcka med tanke på att den nordkoreanska regimen är övertygad om att USA är fiende nummer ett.

Isolerat land

Efter att Trump misslyckades med att komma överens med Kim Jong-Un uppges landet ha fortsatt att utveckla massförstörelsevapen.

Dessutom har Nordkorea enligt uppgifterna till The Guardian blivit alltmer isolerat från omvärlden sedan coronapandemin. 

Foto: Geralt

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen