UPPGIFTER: Kan fira födelsedagen med kärnvapen

2022 04 07

När Nordkorea ska fira födelsedagen till Kim Jong-Uns farfar befaras landet planera att utföra ett kärnvapentest.

Det skulle i så fall vara det första kärnvapenprovet som Nordkorea utför på nästan fem år. Uppgifterna kommer från en högt uppsatt amerikansk tjänsteman vid namn Sung Kim, särskild representant för Nordkoreas politik vid det amerikanska utrikesdepartementet, rapporterar The Guardian.

“Provocerande åtgärd”

– Vi är oroliga över att Nordkorea i samband med det kommande jubileet kan frestas att vidta ytterligare en provocerande åtgärd, säger Kim till tidningen. 

Helig dag

Datumet för den befarade avfyrningen är den 15 april, uppger The Telegraph. Dagen är helig för den nordkoreanska regimen och diktatorn Kom Jong-Un i synnerhet. 

Det är nämligen samma dag som hans farfar, Kim Il-Sung och grundare av nationen, fyller år.

Höjt misstankar

I år skulle “den eviga presidenten”, som han kallas i Nordkorea, ha fyllt 110 år.

Jubileumet har höjt misstankar i USA om att Nordkorea vill slå firandet på stort med att demonstrera världens mäktigaste och farligaste typ av vapen.

Kärnvapenprov

– Jag vill inte spekulera för mycket, men jag tror att det kan vara ytterligare en missiluppskjutning. Det kan vara ett kärnvapenprov, säger Sung Kim.

Sex tester

Sedan 2006 har Nordkorea utfört sex stycken test av kärnvapen.

Fyra av dem har skett under den nuvarande ledaren Kim Jong-Un. Det senaste skedde 2017, strax före diktatorn mötte den tidigare USA-presidenten Donald Trump.

Dödläge i samtalen

Den nuvarande amerikanska presidenten Joe Biden har krävt ett återupptagande av samtalen med Nordkorea, men har samtidigt meddelat att målen med samtalen ska vara att Nordkoreas tillgång till kärnvapen måste försvinna.

Analytiker menar att det blir en svår nöt för Biden att knäcka med tanke på att den nordkoreanska regimen är övertygad om att USA är fiende nummer ett.

Isolerat land

Efter att Trump misslyckades med att komma överens med Kim Jong-Un uppges landet ha fortsatt att utveckla massförstörelsevapen.

Dessutom har Nordkorea enligt uppgifterna till The Guardian blivit alltmer isolerat från omvärlden sedan coronapandemin. 

Foto: Geralt

Text: Redaktionen