UPPGIFTER: Kan bli medlem redan i år

2022 10 20

Sverige och Finland kan vara närmare medlemskap i Nato än vad länderna anar. Det uppger källor med god insyn.

Nato-medlemskap för Sverige och Finland – eller inte.

Eller mer sannolikt och snarare när.

Frågan om de nordiska grannarnas inträde i Nato har blivit en riktig långbänk.

Nu uppger källor inom militäralliansen att de båda länderna kan vara närmare en plats i organisationen än man själva anat.

– Våra finländska och svenska motparter är överväldigade av vad de upplever nu, framhåller en amerikansk tjänsteman vid Nato-högkvarteret, enligt Dagens Nyheter.

Vederbörande tillägger:

– De trodde att de som partners medverkade i Natos processer – men de hade ingen aning.

Diskussionerna kring att ett medlemskap skulle vara mer närstående än man anat har tagit fart sedan Sverige och Finland fått vara med i alliansens finrum vid ett par tillfällen.

Släppts in ett steg närmare

Från att initialt ha fått ”ta plats i farstun” och delta i en del möten har man ”släppts in i hallen” och får delta i betydligt mer konkreta aktiviteter inom alliansens högkvarter.

– Vi kände till Nato ganska väl och hur det fungerar här generellt, påpekar Johan Alvin, ambassadråd vid Sveriges Nato-delegation, för tidningen.

Och, tillägger han:

– Nu gräver vi oss in i insidan och vi är med i diskussioner på en helt annan nivå och bredd än tidigare. Det gäller att lära sig vardagsarbetet, inte bara de breda penseldragen.  

Skulle Sverige och Finland inte bli fullt ut medlemmar i år talar det mesta för ett inträde tidigt under 2023.

Turkiet bromsar

Kruxet är fortsatt Turkiet, vars president Recep Tayyip Erdogan fortsatt vill få igenom vissa krav. Dels att Sverige ska öppna för vapenexport till l landet. Dels att Sverige ska vara en ”vagga för terrorism” och att man bör utlämna turkiska medborgare som vistas i Sverige.

– Sverige har varit en vagga för terrorism, sa Edrogan till den amerikanska public service-kanalen PBS, enligt SVT, när han i samband med toppmötet i New York uttalade sig i ämnet.

Han tillade:

– Och terroristerna har infiltrerat hela vägen in i deras parlament, säger Erdogan.

Foto: Nato

Text: Redaktionen