UPPGIFTER: Kan attackera inom två dygn – USA lovar gripa in

2022 11 02

Iran kan komma att attackera Saudiarabien inom de närmsta dagarna.

Det hävdar saudiska underrättelseuppgifter som erfar att en attack i så fall väntas inom 48 timmar, uppger Wall Street Journal.

Saudiarabien har delat uppgifterna med USA, som nu höjer sin beredskap inför ett eventuellt angrepp.

– Vi är oroliga över hotbilden och vi förblir i ständig kontakt med saudierna genom militära kanaler och underrättelsekanaler, uppger USA:s nationella säkerhetsråd i ett uttalande.

– Vi kommer inte att tveka att agera för att försvara våra intressen och partners i regionen.

Förnekar uppgifterna

Iran själva förnekar uppgifterna och kallar dem för “grundlösa”. Landets talesperson för utrikesdepartementet, Nasser Kanani, säger också att det är ett sätt att smutskasta Iran och dess relationer med grannländerna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Den islamiska republiken Iran anser att upprättandet och förbättringen av stabilitet och säkerhet i regionen är möjligt genom konstruktivt engagemang med grannar och kommer att fortsätta ta det på allvar, säger han.

Två anledningar till ökad hotbild

En grund för oron ligger i att den amerikanska presidenten Joe Biden kritiserat Iran för det våldsamma motståndet mot regimdemonstranter i landet, skriver AP. 

Även fördömandet av de hundratals iranska drönare som skickats till Rysslands militär ska ha bidragit till den ökade hotbilden.

I USA är man nu “oroliga över hotsituationen i regionen”, säger Pentagons pressekreterare Pat Ryder enligt nyhetsbyrån.

– Vi är i regelbunden kontakt med våra saudiska partners när det gäller vilken information de kan ha att tillhandahålla på den fronten. Men det vi har sagt tidigare, och jag upprepar, är at att vi kommer att förbehålla oss rätten att skydda och försvarar oss oavsett var våra styrkor tjänstgör, vare sig det är i Irak eller någon annanstans.

Uppges skicka 1 000 vapen till Ryssland

Västerländska tjänstemän som övervakar Irans vapenprogram har även uppgett att landet förbereder att skicka omkring 1 000 nya  vapen till Ryssland som ska användas i Ukraina, rapporterar CNN.

Det handlar bland annat om ballistiska missiler och attackdrönare.

Senaste leveransen inkluderade cirka 450 drönare som ryssarna redan använt i dödliga attacker mot ukrainska mål.

Foto: The White House

Text: Redaktionen