UPPGIFTER: Joe Biden är bekymrad över läckta uppgifter

2022 05 09

USA:s president Joe Biden uppges vara mycket bekymrad över att amerikanska underrättelseuppgifter som delats med Ukraina har läckt ut.

Enligt en källa till CNN kräver presidenten att läckor inom underrättelsedelningen med Ukraina måste identifieras och stoppas direkt.

Joe Biden förmedlade sin åsikt i samband med ett möte med sina närmaste ministrar, uppger en amerikansk tjänsteman som tagit del av samtalet, till CNN.

Kallade till möte förra veckan

Vita huset förnekade förra veckan uppgifter om att USA tillhandhållit Ukraina direkta underrättelseuppgifter som bidragit till att landet kunnat döda flera ryska generaler.

– Vi tillhandhåller inte information om var högre militärledare befinner sig, konstaterade Pentagons talesperson John Kirby. 

Efter att Biden-administrationen förnekat påståendet kallade Biden upp försvarsminister Lloyd Austin, CIA-chefen William Burns och chefen för den nationella underrättelsetjänsten Avril Haines.

Måste upphöra

Biden konstaterade att det inte är till någon hjälp att information som USA tillhandhåller Ukraina blir offentlig. Informationen som USA delar till Ukrainas Väpnade Styrkor måste förbli hemlig. Biden betonade att läckorna inom underrättelsetjänsten måste identifieras och stoppas, rapporterar CNN.

Tidigare har NBC News rapporterat att USA uttryckt farhågor om att de amerikanska underrättelserna kan eskalera läget och provocera Rysslands diktator Vladimir Putin.

Finns en röd linje

USA har tidigare framhävt att det finns en röd linje för vilken information som delas med Ukraina.

USA har i flera månader försett den ukrainska militären med information om var de ryska trupperna befinner sig, vilken riktning de rör sig mot och var nästa attack kommer att ske.

Men än så länge har USA vägrat att förse Ukraina med information om militära mål inne i Ryssland, rapporterar CNN.

Foto: White House

Text: Redaktionen