UPPGIFTER: Jätteland kan gå med i EU
2025 04 21
Scenariot är “osannolikt, men inte omöjligt”.
Det hävdar EU-forskare om möjligheten för Kanada, världens näst största land till ytan, att gå med i EU.
– Kanada skulle verkligen kvalificera sig, säger exempelvis Frank Schimmelfennig, professor i europeisk politik vid ETH Zürich, till Politico och tillägger:
– Eftersom man på väldigt många sätt förmodligen är närmare europeiska värderingar, institutioner och politik än många av de nuvarande kandidatländerna.
Väldigt svårt
Frågan om ett kanadensiskt medlemskap i EU har väckts efter att 44 procent av landets invånare uppgett att man stöttar idén, enligt en färsk undersökning.
Det kan jämföras med 34 procent som avfärdar förslaget, enligt Politico.
Paula Pinho, chefstalesperson för EU-kommissionen, “hedras av siffrorna”, men tycks bekräfta att enbart europeiska länder kan ansöka om medlemskap i unionen.
Men.
Enligt flera experter är det alltså inte omöjligt.
Trots att Kanada ligger över 6 000 kilometer från Europa och på andra sidan Atlanten förenas de båda aktörerna av flera gemensamma intressen, inte minst ideologiskt och ekonomiskt.
"Staten inte definierad"
Pinho hänvisar till en formulering i artikel 49 om att “alla europeiska stater (...) kan ansöka om att bli medlem”.
Frågan ställs nu om det finns något utöver geografi som gör att ett land kan kvalificera sig.
– Att vara europé är mer av ett sinnestillstånd, säger Giselle Bosse, professor i EU:s externa demokratistöd vid Maastricht University, till den amerikanska tidningen.
– Rättsligt och formellt är en europeisk stat faktiskt inte definierad och tittar vi historiskt har det funnits europeiska stater som på sätt och vis inte är begränsade till den europeiska kontinenten.
Hon syftar på att flera EU-länder har utomeuropeiska territorier i Karibien, Stilla havet och Arktis.
"Ekonomiskt destruktivt"
Andra EU-forskare grusar eventuella förhoppningar om ett kanadensiskt inträde i EU.
– Det skulle vara extremt svårt att hävda att Kanada är ett europeiskt land, säger Ian Bond, biträdande direktör vid Centre for European Reform.
Även “praktisk ekonomi” skulle bli ett hinder.
– Kanada skulle då behöva lägga tullgränsen mellan sig själv och USA och tillämpa EU:s tullar och regler på import från USA. Det skulle vara otroligt ekonomiskt destruktivt. Det skulle slå bort alla fördelar som man kan förvänta sig att få från medlemskapet under många, många år, säger Bond.
Foto: European Parliament
Text: Redaktionen